Erich Mocanu: "Trei soluții pentru stoparea plecării în masă a ROMÂNILOR. Fără noi, Germania e DISTRUSĂ"

Narcis Popa |
Data publicării:

Politicienii au venit de-a lungul timpului cu o serie de propuneri pentru stoparea plecării în masă a românilor peste hotare, către țările occidentale. Cum ar fi însă să vedem părerea unui român din Diaspora, plecat de mult timp peste granițe? Erich Mocanu, fondatorul AEBS si activist in apărarea Romanilor din Germania si Austria spune că stoparea exodului peste granițe ar putea fi făcută prin trei pași simpli. 

"Cum am putea stopa plecarea românilor din România!

De plecat se va pleca tot timpul, indiferent cât de bine sau nu, este în România. 

Germania are aproximativ 4 milioane de cetățeni plecați. Potrivit OCDE majoritatea germanilor (2 milioane) trăiesc în Statele Unite. 350.000 locuiesc în Regatul Unit și Elveția iar restul în Franța, Italia și Spania. Cei mai calificați merg în SUA și Elveția.

Întrebarea corectă ar fi, CE PUTEM FACE PENTRU A ÎMPIEDICA PLECĂRILE ÎN MASĂ?

De mai bine de patru ani vorbesc de trei puncte pe care le consider importante pentru a stopa exodul. Ultima dată am prezentat ideile mele la „Convenţia Românilor de Pretutindeni” din 24.01.2020 ce a avut loc la Palatul Parlamentului.

1. Justiţie

România are nevoie de un UpDate în toată Justiţia. Mai bine de 75% din cetățeni nu mai au încredere in Justiţie, respectiv în judecători, procurori şi avocați.

Începând de la depunerea cererii de judecată - care este foarte complicată - până la finalizarea procesului este cale lungă. Calitatea şedinţelor de judecată este egală cu mersul la piaţa de vechituri, cum se spune la noi, în Banat, „Ocico”.

Ex: La un divorţ, toată sala, în care de multe ori sunt şi 100 de persoane, află şi se amuză de problemele interne ale unei familii.

Trebuie înfiinţată Judecătoria Dreptul Muncii, Tribunalul Dreptul Muncii şi la nivel național, Curtea Națională a Muncii.

Ex: Dacă un cetăţean nu şi-a primit salariul în perioada menţionată în contractul individual de muncă atunci, în maxim şase săptămâni, trebuie să existe deja prima înfăţișare de mediere în faţa judecătorului. Acești judecători trebuie să fie specializați în Dreptul Muncii. Ei trebuie să cunoască şi legea europeană, ce include legea timpului de muncă, convenţia drepturilor omului, detaşarea etc. Nu este chiar aşa de uşor încât să ne batem joc.

2. Sănătate

Este de râs faptul că pe timpul lui Ceauşescu acest sistem a funcţionat, iar din `90 încoace este un dezastru. Este inacceptabil să merg într-un spital şi medicii să mă trimită acasă până nu aduc analizele X sau radiografia Y. Ba mai rău, îmi recomandă unde să merg să le fac (bineînțeles, la privat).

Am pretenția când mă prezint la un spital să predau cardul de sănătate şi să nu părăsesc spitalul până nu m-am însănătoşit sau măcar boala să fie oprită. Bineînțeles că nu toate bolile pot fi oprite sau vindecate, dar se poate găsi tratament pentru a prelungi viaţa fără dureri şi în mod decent.

3. Recunoaştere

Mulți dintre voi vă întrebaţi la ce mă refer când spun „Recunoaștere”. Simplu!

Trebuie să se înţeleagă că suntem oameni din muşchi, sânge, oase şi nu produse sau roboţi. România are nevoie de un salariu minim decent şi preţuri acceptabile. Avem nevoie de un Minister al Preţurilor, o instituție de control a firmelor şi de politicieni care au curajul să ţină cu muncitorul. Este de neînţeles, cum un patron, administrator de firmă, îşi permite să plece în concediu în Maldive, iar muncitorul lui, după o viaţă de muncă şi economii, poate își permite la pensie să viziteze această ţară.

Făcând acum haz de necaz, o să îl citez pe stand-uperul Nae Nicolae:

"Haideți să tragem mai tare sa meargă vânzările, să fie încasări că toți mâncăm de aici! Suntem o familie!"

„Suntem o familie”. Dar vara când pleci în Tenerife nu mai suntem o familie?

Trebuie urgent să găsim o soluție pentru că este de neacceptat ca firmele multinaționale să aibă preţul la produse mai mari ca în Germania, Austria, Anglia etc. dar, în acelaşi timp, salariul muncitorilor românii sa fie de cinci ori mai mic decât cel din străinatate.

Ex. În Germania, un vânzător are salariul minim 9 €/oră impus de Stat, iar în România 2,00 €. În construcţii, salariul minim este de 12,50 €/oră, iar în România de 3,5 €/oră.

În anii 1996-1999, când importam materiale de construcții din Germania, Olanda şi mă întrebau producătorii şi angrosiştii, „este pentru Romania?” după ce le confirmam şi le arătam cererea de ofertă cu ştampila firmei din România, preţul produselor scădea între 50 şi 70%.

De ce funcționa? Pentru că pe timpul acela, aceste firme nu erau ei direct în România, dar de când şi-au dat seama că românul este unul dintre cei mai mari consumatori din Europa, toate companiile astea au venit în Romania şi şi-au mărit profitul, ridicând preţul la nivelul celor din ţara lor.

Îmi aduc minte că între ani 2008-2010 era la Lugoj, oraşul de unde provin, un magazin PLUS. Am întrebat managerul de filială dacă ştie de ce preţurile la produse sunt mai scumpe decât în Germania?

Răspunsul a fost: „Este marfă de import şi transportul este foarte scump.”

Sincer, acest răspuns este cel mai prost pe care l-am auzit vreodată. Costul unui produs care vine transportat în masă, aşa cum fac companiile care importă din străinatate, este între 1 până la maxim 7 cenți. Deci, nicio diferență de preţ între transportul naţional şi cel internaţional.

 

Toate aceste trei puncte menţionate mai sus se pot face în 10 minute, mai ales acum, după 30 de ani de la Revoluţie şi libera circulaţie. Problema cea mai mare este că nu se vrea şi nu că nu se poate!

Despre învăţământul din România, deocamdată, nu vreau să vorbesc pentru că, aşa cum este el, consider că este mult mai bun decât cel din alte ţări.

Într-adevăr, lipsesc şcolile profesionale/ şcolile de meserii dar, totuşi, dacă ne uităm în Germania, Austria, Italia, Anglia etc., românii ţin pe picioare aceste ţări.

Deci, aşa cum suntem noi, suntem totuşi bine calificaţi şi dacă românii ar pleca, de exemplu, din Germania, această ţară nr° 1, ar fi distrusă.

Hai să încercăm să rezolvăm mai întâi aceste trei probleme menţionate mai sus şi apoi avem timp să rezolvăm şi altele, dar măcar mai împiedicăm din plecări!" este mesajul lui Erich Mocanu. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel