Erdogan promite să introducă pedeapsa cu moartea în Turcia 

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedintele intenţionează să obţină câştiguri politice din dezbaterea privind pedeapsa capitală, aşa cum a făcut cu deblocarea intrării Suediei şi Finlandei în NATO, relatează El Mundo, citat de Rador. 

Abia întors de la Summitul care a avut loc la Madrid, că deja preşedintele turc a şi dat un alt subiect presei: pedeapsa capitală va reveni în ţară dacă se va considera necesar. Asta după ce a subliniat la Madrid că Suedia a promis să extrădeze "73 de terorişti" în Turcia şi că, dacă nu respectă acordul, el s-ar putea răzgândi în aprobarea extinderii NATO. Nu este prima dată când Recep Tayyip Erdogan introduce în dezbaterea publică problema pedepsei cu moartea, care se bucură de un sprijin considerabil.

"Dacă este necesar, ar trebui să o readucem pe ordinea de zi şi să o discutăm. Ar trebui să vedem ce iese din această dezbatere", a spus Erdogan, în cuvinte citate de NTV. "După cum am mai spus, dacă Parlamentul ia această decizie ca urmare a muncii Ministerului nostru al Justiţiei, o voi aproba", a adăugat el. Deşi şeful statului turc nu a luat o poziţie în această chestiune, apelurile sale periodice de a o aborda şi apoi de a-şi viza inamicii arată intenţiile sale.

Ultima tentativă a avut loc în urmă cu doar o săptămână şi a fost pentru a-i speria pe piromani. După ce a vizitat o zonă din sudul Turciei unde 4.500 de hectare au fost cuprinse de flăcări şi a aflat despre arestarea unui presupus incendiator, Erdogan a spus că pedeapsa ar trebui să fie "intimidantă, iar dacă cea mai de temut este pedeapsa cu moartea, atunci aceasta să fie implementată". La scurt timp, din provincia Agri, ministrul Justiţiei, Bekir Bozdag, a spus că aceste comentarii ale preşedintelui reprezintă instrucțiuni clare pentru autorități. 

Erdogan a relaxat legislația pentru a adera la Uniunea Europeană

 

Turcia a înlocuit pedeapsa capitală cu închisoarea pe viaţă în 2004, ca parte a eforturilor premierului de atunci, Erdogan, de a adera la Uniunea Europeană. Ultima execuţie a avut loc în timpul prologului sângeroasei lovituri de stat din 1980. Însă, astăzi, visul european este mai departe ca oricând şi Erdogan, a cărui popularitate este aparent în scădere din cauza administrării proaste a economiei, ştie că aceasta este una dintre problemele care pot polariza ţara în beneficiul său.

În 2019, liderul turc a asigurat la un miting că a fost "o greşeală" să se renunţe la pedepsa cu moartea. "Mă jigneşte să fiu nevoit să-i hrănesc pe cei care sunt în închisoare pentru martirizarea a 251 dintre cetăţenii mei, poliţişti şi soldaţi, în noaptea loviturii de stat din 15 iulie 2015", le-a spus el participanţilor, arătând către membrii frăţiei predicatorului Fethullah Gulen. Aproape jumătate din deportările şi extrădările pe care Turcia le solicită din Suedia şi Finlanda sunt ale membrilor acestui grup.

Anterior, Erdogan deschisese dezbaterea privind pedeapsa cu moartea împotriva ucigaşilor de minori, împotriva membrilor altor organizaţii teroriste şi împotriva liderului PKK, Abdullah Ãlcalan, care este închis din 1999 în închisoarea din Insula Imrali, în Marea Marmara. De fiecare dată când a deschis subiectul, adepţii săi au răspuns cu entuziasm. Partidul cu care guvernează în coaliţie, Partidul de Acţiune Naţionalistă, ultranaţionalist, este un susţinător fervent al unei astfel de pedepse.

Populația, de acord cu propunerea lui Erdogan

 

Populaţia nu este cu mult mai departe. Majoritatea turcilor sunt în favoarea punerii capăt vieţii deţinutului, deşi nu este clar pentru câte infracţiuni. În 2011, un sondaj al companiei Metropoll a indicat că 65% dintre turci ar dori ca pedeapsa cu moartea să fie restabilită pentru "anumite crime". În 2019, compania OCR a fost cea care a pus această întrebare şi a indicat mai multe infracţiuni: 71,7% dintre turci ar susţine pedeapsa cu moartea pentru "abuz asupra copiilor, crime sexiste şi terorism".

Pentru a inversa reinstaurarea pedepsei cu moartea, trebuie modificată Constituţia Republicii Turcia, al cărei text a suferit reforme specifice în ultimele două decenii. Articolul 38 din Magna Carta turcă spune că "nici pedeapsa cu moartea şi nici confiscarea generală nu trebuie impuse ca pedepse". Pentru a face acest lucru, guvernul trebuie să aibă sprijinul opoziţiei. Partidul principal, CHP, social-democrat, s-a pronunţat în 2018 împotriva reintroducerii pedepsei capitale.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel