Epidemie de ciumă. Peste 500 de cazuri depistate într-o singură regiune. Se moare pe capete

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Peste 500 de cazuri de ciumă au fost depistate într-o regiune din nord-estul Republicii Democrate Congo de câteva luni, provocând moartea a 31 de persoane, au declarat vineri autorităţi sanitare şi experţi, relatează AFP.

În prezent, există "mai mult de 520 de cazuri de ciumă", dintre care "peste 31 de decese", a declarat pentru AFP dr. Patrick Karamura, ministrul Sănătăţii din provincia Ituri, o regiune în care ciuma este endemică.

În această "reapariţie" a cazurilor, "nu sunt doar cazuri de ciumă bubonică. Există, de asemenea, cinci cazuri de ciumă pulmonară şi alte două cazuri de ciumă septicemică", a spus el.

Cazurile au apărut în perioada 15 noiembrie - 13 decembrie în zona Biringi, situată pe teritoriul Aru din provincia Ituri, a explicat dr. Anne Laudisoit, epidemiolog la Ecohealth Alliance, un ONG cu sediul în New York, care se află în zonă cu o echipă de cercetători.

Vârsta medie a persoanelor afectate este de 13 ani, a adăugat ea. Cu toate acestea, există diferenţe mari: "cea mai tânără persoană are 3 luni şi cea mai în vârstă, 73 de ani", a explicat specialistul.

Epidemia ar fi început de anul trecut



Potrivit dr. Anne Laudisoit, în momentul apariţiei primelor cazuri, "a existat o mortalitate masivă a şobolanilor, ceea ce este cu adevărat indicator al ciumei". Şobolanii mor, puricii de pe ei caută un alt animal pe care să se hrănească şi cel mai apropiat animal este omul, a explicat ea.

"O creştere a numărului de cazuri de ciumă a fost observată din iunie 2020 în zona Rethy, în provincia Ituri", a avertizat pe 20 iulie Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Ituri este singura zonă din RD Congo în care ciuma este endemică. Boala a fost confirmată acolo încă din 1926, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel