Emmanuel Macron şi-a anunţat oficial candidatura pentru un nou mandat de preşedinte al Franţei

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi-a anunţat, joi seară, în mod oficial, candidatura pentru un nou mandat prezidenţial, cerându-le cetăţenilor să îi acorde din nou "încrederea".

"Vă solicit încrederea pentru un nou mandat de preşedinte al Republicii. Sunt candidatul care va inventa împreună cu dumneavoastră, în contextul provocărilor secolului, o reacţie franceză şi europeană singulară", a declarat Emmanuel Macron într-o scrisoare publică adresată cetăţenilor francezi, potrivit Agenţiei France-Presse şi postului BFMTV.

"Sigur că, în actualul context, nu voi putea efectua campania electorală aşa cum aş fi dorit", a afirmat Emmanuel Macron, conform cotidianului Le Monde, referindu-se la criza generată de intervenţia militară rusă în Ucraina.

Preşedintele Franţei a pledat pentru independenţă economică şi a subliniat că va acorda prioritate educaţiei. "Nu va putea exista independenţă fără forţă economică. De aceea, trebuie să muncim mult şi să reducem taxele care afectează munca şi costurile de producţie. Ne vom asigura că toţi copiii din Franţa vor avea aceleaşi şanse, că meritocraţia republicană va redeveni o promisiune pentru toată lumea. Va fi acordată prioritate şcolilor şi profesorilor, care vor fi mai liberi, mai respectaţi şi mai bine remuneraţi", a subliniat Emmanuel Macron. Scrutinul prezidenţial din Franţa este programat pe 10 şi 24 aprilie, potrivit Mediafax.

Emmanuel Macron şi-a anunţat oficial candidatura pentru un nou mandat de preşedinte al Franţei

 

Preşedintele francez Emmanuel Macron a promis Ucrainei un ajutor economic suplimentar de 300 de milioane de euro, adăugând că se află în contact cu autorităţile de la Kiev pentru a le trimite material defensiv de care armata ucraineană are nevoie pentru a respinge ofensiva militară lansată de Rusia, relatează agenţia EFE.

''Nu am cruţat şi nu vom cruţa nimic pentru a-i ajuta (pe ucraineni). Le datorăm sprijin şi solidaritate'', a spus Macron într-un mesaj solemn citit în numele său în Adunarea Naţională şi Senatul francez, cu ansamblul membrilor celor două camere legislative în picioare.

El a adăugat că vor fi asumate ''angajamente suplimentare în cadrul NATO pentru protejarea teritoriilor aliaţilor baltici şi români'' şi de asemenea va fi consolidată lupta împotriva dezinformării şi atacurilor cibernetice.

Franța, rol semnificativ în soluţionarea crizei din Ucraina



Macron a subliniat că Franţa, ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU şi preşedinte în exerciţiu al Consiliului UE, trebuie să aibă un rol semnificativ în soluţionarea crizei din Ucraina. Războiul lansat de Rusia împotriva acesteia ''marchează un mare punct de inflexiune geopolitic şi istoric al secolului al XXI-lea şi creează riscul revenirii la imperii şi la un conflict pentru graniţe'', consideră liderul de la Elysee.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel