Emmanuel Macron: Afganistanul nu trebuie să redevină bază a terorismului internaţional

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Emanuel Macron
Emanuel Macron

Comunitatea internaţională nu trebuie să permită ca Afganistanul să redevină bază a terorismului internaţional, a afirmat, luni seară, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, care a pledat şi pentru accelerarea operaţiunilor de evacuare, precum şi pentru limitarea afluxului de imigranţi.

"În Afganistan se produc schimbări istorice. Capitala Afganistanului, Kabul, a căzut în câteva ore. Acest lucru generează consecinţe majore pentru comunitatea internaţională şi pentru Franţa", a afirmat Emmanuel Macron, luni seară, într-un discurs televizat rostit de la reşedinţa de vară din Fort de Brégançon (sudul Franţei).

"Lupta noastră a fost corectă. Le aduc omagiu militarilor care au luptat, familiilor celor decedaţi sau care au fost grav răniţi; nu îi vom uita. Acum, urgenţa absolută este să îi aducem în siguranţă pe compatrioţii noştri. Am decis să trimit două avioane militare şi membri ai forţelor speciale în Afganistan. Este datoria noastră şi demnitatea noastră să îi protejăm şi pe cei care ne-au ajutat - interpreţi, şoferi, bucătari şi alţii. Aproape 800 de persoane sunt deja pe teritoriul Franţei. Zeci de persoane sunt încă acolo, dar rămânem mobilizaţi", a adăugat Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Figaro, titrează Mediafax.

"Afganistanul nu trebuie să redevină baza terorismului care a fost în trecut. Franţa va continua să lupte activ împotriva terorismului islamist sub toate formele. În Afganistan sunt grupuri teroriste şi vor încerca să profite de instabilitate. Este necesară o reacţie internaţională responsabilă şi unită, sunt necesare acţiuni politice şi diplomatice. Mizele sunt pacea şi stabilitatea internaţională; inamicul este comun, terorismul şi cei care îl susţin. În acest sens, vom face totul pentru ca Rusia, Statele Unite şi Europa să coopereze în mod eficient, deoarece avem aceleaşi interese", a subliniat Emmanuel Macron.

Preşedintele Franţei a anunţat că va lansa o iniţiativă europeană "pentru anticiparea" şi "apărarea faţă de afluxul de imigranţi". "Vom formula, împreună cu Germania şi cu alte ţări europene, o iniţiativă pentru lansarea unei reacţii solide, coordonate şi unite. Este necesară solidaritate, dar şi armonizarea criteriilor de protecţie şi cooperare cu ţările de tranzit", a insistat Emmanuel Macron.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel