Emigrare în Franța. Parisul înăsprește condițiile

Narcis Popa |
Data publicării:

Premierul francez, Edouard Philippe, a anunţat marţi că numărul orelor de limba franceză pe care ar trebui să le parcurgă străinii care se instalează legal în Franţa va fi dublat, pentru a ajunge la 400 şi chiar la 600, în unele cazuri, în cadrul unei reforme a politicii de integrare "lipsite în acest moment de ambiţie", relatează AFP. 

Iniţiativa în acest sens ar urma să constituie faţeta "umanistă" a unei politici ce se doreşte fermă împotriva imigraţiei ilegale şi care până acum a pus accentul pe intensificarea expulzărilor. 

În finalul primei reuniuni a Comitetului interministerial pentru integrare, premierul francez a subliniat că "în centrul echilibrului general al politicii de imigraţie şi azil se află calitatea politicii de integrare" şi a făcut apel la o politică "demnă de Republica noastră pentru toţi cei care primesc dreptul de şedere în Franţa". 

Şeful executivului francez nu a avansat costul măsurilor anunţate, care se inspiră din raportul prezentat în februarie de deputatul Aurelien Taché din partea partidului prezidenţial, La Republique en Marche. Acesta din urmă a evaluat la 607 milioane de euro costul a 72 de propuneri ambiţioase de reformă. 

Se merge pe modelul Germaniei 

Edouard Philippe a mai precizat că "persoanele care nu stăpânesc lectura sau scrisul" ar putea fi nevoite să urmeze 600 de ore de franceză, volum care ar aduce Franţa la acelaşi nivel cu Germania, prezentată frecvent ca model în materie de integrare. 

Va fi de asemenea modificată formarea civică a străinilor care vor să se instaleze pe termen lung în Franţa - anul trecut fiind în această situaţie circa 40.000 de refugiaţi -, căreia îi vor fi dedicate 24 de ore în loc de 12 câte sunt în prezent. 

Premierul francez a mai menţionat că tinerii părinţi vor putea beneficia în timpul orelor de limbă franceză de servicii de supraveghere a copiilor, iar tinerii vor avea acces la un "permis cultural", explicând că asigurarea de mijloace de integrare reprezintă o miză "a coeziunii sociale şi naţionale". 

În acelaşi timp, Philippe a subliniat necesitatea "ridicării diferitelor obstacole din calea accesului la muncă", în condiţiile în care inserţia pe piaţa muncii reprezintă unul din punctele slabe ale integrării străinilor în Franţa. Conform cifrelor OCDE, rata şomajului este de 35% în cazul imigranţilor veniţi în Franţa cu mai puţin de cinci ani în urmă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel