Elevi români, campioni mondiali la robotică, trecuţi cu vederea de bursele statului român: „Mi-aș fi dorit...Am muncit“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Campionii mondiali la robotică din echipa arădeană Delta Force nu primesc niciun fel de bursă din parte statului român, chiar dacă titlul le-ar fi asigurat accesul nu la una, ci chiar la două burse de merit.

Membrii echipei de robotică Delta Force a Liceului Naţional de Informatică din Arad au câştigat în aprilie 2022 Campionatul Mondial de Robotică de la Huston, Statele Unite ale Americii. Împreună cu două formaţii din Statele Unite, au format alianţa câştigătoare, astfel că s-au întors acasă cu trofeul şi cu medaliile de câştigători.

Mentorul principal al echipei de robotică Delta Force, Corina Botoşan, a declarat, pentru Radio Timișoara, că birocraţia românească i-a privat pe elevi de bursele pe care le meritau.

Elevi români, campioni mondiali la robotică, trecuţi cu vederea de bursele statului român din cauza birocrației

 

"Echipa Delta Force a obţinut la Campionatul naţional locul 2, premiul Inspire şi astfel ne-am calificat la Campionatul Mondial. Acest loc 2 naţional ne-ar fi asigurat şi o bursă de performanţă, dar, din păcate tot Ministerul Educaţiei a trecut competiţia la categoria celor pentru care nu se alocă buget pentru burse. Nu ştim de ce, probabil nu sunt suficiente fonduri.

Există însă o altă lege, legea nr. 235/ 2010 prin care se acordă burse de merit olimpic internaţional elevilor care au obţinut distincţii, respectiv locurile 1, 2, 3 şi menţiune la olimpiadele şcolare internaţionale, indiferent de disciplina de învăţământ la care acestea au fost organizate, cu condiţia ca aceste competiţii să fie pe lista publicată de Ministerul Educaţiei.

Iar în ordinul numărul 3.066, pe liste se află şi concursul de robotică şcolară First Tech Challenge România. Bursa, aşa cum spune legea, ar fi trebuit acordată începând cu luna imediat următoare câştigării titlului. Nici despre această bursă nu ştim nimic, deşi Liceul Naţional de Informatică a depus la Inspectoratul Şcolar Arad o solicitare în acest sens în luna august. Nimeni nu zice nimic, iar copiii sunt dezamăgiţi. Eu le-am explicat că munca lor nu se reduce doar la bursă. Ei trebuie să fie buni, în primul rând pentru ei", spune Corina Botoşan, citată de Rador.

Scrisoare de felicitare semnată de Klaus Iohannis

 

Fiecare elev a primit câte o scrisoare de felicitare din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis, dar atât. Până la urmă, concluzia este că în România fiecare este pe cont propriu, iar titlul le-a adus campionilor o experienţă, o creştere a vizibilităţii şi un CV care îi va ajuta cu siguranţă în viitor, mai spune mentorul principal al echipei de robotică Delta Force, Corina Botoşani.

"Beneficiile acestui titlu le-a adus copiilor o creştere considerabilă a vizibilităţii. Performanţa lor a fost maxim apreciată de comunitate, de mass-media, de şcoală, de profesori. În definitiv, pentru ei, ca elevi, acest lucru este extrem de important şi se traduce în creşterea încrederii în forţele proprii, cu adăugare de plus valoare muncii lor", spune Corina Botoşan.

Elevii arădeni spun că, deşi şi-ar fi dorit să primească burse, lipsa acestora nu îi descurajează.

"Eu, sincer să vă spun, mi-aş fi dorit să primesc bursă. Am muncit mult şi am adus de aici, de la Arad, un titlu important pentru România. Am sperat că vom fi recunoscuţi şi de Guvern, pentru că domnul preşedinte Iohannis ne-a felicitat personal. Dar dacă nu se poate, asta este. Nu facem noi legile. Noi ne ocupăm doar de construcţia roboţilor. Acolo ne pricepem cel mai bine. Cu bursă sau fără bursă, pasiunea nu ne poate lua nimeni", spune căpitanul echipei de robotică Delta Force, Cătălin Georgescu.

Elev: „Mi-aş fi dorit să primesc bursă. Am muncit mult“

 

Câştigarea titlului a fost cea mai mare bucurie pentru elevi, o amintire pe care o vor ţine minte mereu, mai spune Cătălin Georgescu.

"De departe, câştigarea Campionatul Mondial a fost cel mai emoţional moment pe care l-am trăit. Ne aflăm în Statele Unite, aşteptam să se anunţe alianţa câştigătoare. În sală s-a anunţat numele nostru, Delta Force. Cred că cel care citea lista a fost la prin surprindere, pentru că întâi a spus că suntem din Arizona, n-a ştiut că AR vine de la Arad, iar apoi s-a corectat şi a anunţat România - Arad Eu cred că i-am luat maxim prin surprindere", mai povesteşte Cătălin Georgescu.

Delta Force Arad a fost prima echipă din afara Statelor Unite care a câştigat Campionatul Mondial de Robotică. Totul a fost posibil cu ajutorul părinţilor, a mentorilor, sponsorilor şi Asociaţiei "Naţie prin Educaţie", care a adus concursul în România. Echipa de robotică este susţinută financiar de către primărie prin proiectele depuse încă de la înfiinţare.

Campionatul Mondial de Robotică First, care s-a desfăşurat anul trecut în Texas, este un eveniment internaţional anual care celebrează ştiinţa, tehnologia, ingineria şi matematica, pregătind tinerii elevi pentru viitor. La competiţia de anul trecut au participat în total 160 de echipe din toate colţurile lumii, iar elevii aredeni de la Delta Force au început deja pregătirile pentru competiţiile de anul acesta.

De menţionat, conducerea Inspectoratului Şcolar Arad a precizat că adresa primită din partea echipei de robotică a transmis-o către Ministerul Educaţiei, pentru că lista in care se găsesc competiţiile premiate este intocmită prin oridnul ministrului. Conform unor informaţii, bursele pentru acest concurs nu sunt finanţate pentru că această competiţie este catalogată ca şi activitate extracuriculară. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel