Ei sunt muncitorii străini, salvatori în atacul terorist de la Viena. Unul dintre ei, discriminat când a vrut să-și cumpere o locuință

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
straini salvatori atac Viena
straini salvatori atac Viena

Trei cetățeni străini, muncitori în Viena în zona unde, luni, a avut loc sângerosul atac terorist, au dat dovadă de mult curaj și au ajutat la salvarea vieților, deși au fost și ei răniți în urma atacului. Ei au transportat la Ambulanță un polițist rănit după o împușcătură.

„Prietenul meu și cu mine am avut un scurt contact vizual și am știut ce să facem. Nu a existat altă opțiune decât să ajutăm”, spune Mikail Özen. În mijlocul evenimentelor oribile care se întâmplaseră la Viena luni seara, cei trei migranți au fost trei eroi.

Mikail, alături de prietenul său Recep Gultekin, alt cetățean de origine turcă, și de palestinianul Osama Joda au transportat în siguranță, la Ambulanță, un polițist rănit. Recep a fost împușcat în picior în timp ce o ajuta pe femeie rănită în atacul terorist.

Özen și Gültekin au vrut, de fapt, să bea o ultimă ceașcă de cafea înainte de carantina totală care urmează, când au apărut brusc împușcături. „Oamenii zăceau pe pământ, unii fugeau sângeroși”, spune Özen, potrivit Kurier. Cei doi prieteni erau pe punctul de a-și parca mașina, când au auzit împușcăturile.

„Nu a existat altă opțiune decât să ajutăm“

 

Recep a văzut o femeie întinsă pe jos, a sărit din mașină și a venit în ajutorul ei, spune prietenul său, și atunci a fost împușcat de făptuitor. „Apoi am văzut o doamnă în vârstă, a fugit în mijlocul acțiunii”, spune Özen. Prin urmare, au ieșit din nou și au adus-o pe femeie în siguranță. „Ne-am aplecat și am văzut un polițist întins pe podea, sângerând până la moarte. Ne-am privit scurt și am spus „fugi". Am știut imediat ce să facem, nu a existat altă opțiune decât să ajutăm“, spune Özen.

Cei doi au condus spre cea mai apropiată secție de poliție și au descris situația ofițerilor. Gültekin a putut, de asemenea, să ofere o descriere a făptuitorului.

„Era sânge peste tot“

 

Înainte de acțiunea celor doi, un alt muncitor străin, Osama Joda, a fost erou, salvând un ofițer. Joda e angajat la un restaurant fast-food din zonă și era în zona de descărcare a mărfurilor când a început atacul furibund. ”Teroristul s-a ascuns într-o nișă închisă de garaj și a tras asupra trecătorilor”, spune Joda. ”Managerul și cu mine ne-am ascuns în spatele unei bănci de beton”, explică palestinianul de 23 de ani. Când doi ofițeri de poliție le-au venit în ajutor, asasinul a tras și un ofițer a fost atins de un glonț. 

„Așa că l-am tras în spatele băncii de beton și am încercat să opresc sângerarea. Asasinul a tras de la aproximativ 20 la 30 de metri mai departe. Era sânge peste tot“, a mărturisit Joma pentru Kurier.

Anul trecut, Joda și familia au mai apărut în presă: au vrut să cumpere o casa în Weikendorf, nord-estul Austriei, dar li s-a interzis acest lucru de primarul local ”pentru că suntem musulmani”. Cu toate acestea, autoritățile și instanțele au convenit că familia are dreptate, atunci când Joma a reclamat că este o discriminare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel