După Finlanda, acum vrea și Suedia în NATO, de teama Rusiei 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Social-democraţii la putere în Suedia au anunţat luni deschiderea unei dezbateri interne cu privire la situaţia strategică a ţării şi posibilitatea aderării la NATO, avută de acum în vedere după invazia rusă în Ucraina, transmite AFP.

Şefa guvernului şi a social-democraţilor, Magdalena Andersson, a afirmat la sfârşitul lui martie că 'nu exclude' o candidatură la alianţa militară occidentală, după ce, într-o primă instanţă, îşi exprimase preferinţa ca Suedia să rămână în afara alianţelor militare.

Istoric opus unei aderări la NATO, partidul social-democrat suedez a revalidat o moţiune în acest sens la ultimul său congres.

Însă Magdalena Andersson s-a declarat pregătită să schimbe această linie, cu cinci luni înaintea unui scrutin parlamentar în care subiectul se anunţă unul central.

Dezbaterea internă, deschisă tuturor membrilor partidului, va fi 'o discuţie mai largă decât chestiunea unui da sau a unui nu aderării la NATO', a arătat într-un comunicat numărul doi al social-democraţilor, Tobias Baudin, potrivit căruia 'acest dialog privind politica de securitate' ar trebui să se încheie până la vară.

Decizia Suediei, după anunțul Finlandei privind intenția de a adera la NATO



O schimbare de poziţie a primului partid suedez ar fi una istorică şi ar deschide calea aderării ţării la NATO, într-un context în care Finlanda vecină se pregăteşte să ia o decizie în lunile următoare.

Ca şi Finlanda, Suedia nu este membră a NATO şi, oficial, este nealiniată militar, chiar dacă este partener al Alianţei şi a renunţat la linia de neutralitate strictă după sfârşitul Războiului Rece.

Candidatura lor la NATO, de neconceput din punct de vedere politic în urmă cu două luni, a devenit posibilă şi, în ce priveşte Helsinki, chiar probabilă.

După declanşarea invaziei în Ucraina, sprijinul pentru o aderare la NATO s-a dublat aproape în aceste ţări, ajungând la aproape 50% în Suedia şi la 60% în Finlanda, în timp ce opiniile defavorabile au scăzut la 20-30%.

În Suedia, subiectul se anunţă una din marile teme ale campaniei pentru viitoarele alegeri legislative de pe 11 septembrie, relatează Agerpres.

[citeste si]

Conservatorul Ulf Kristersson, liderul opoziţiei de dreapta, şi-a anunţat intenţia de a depune o candidatură de aderare dacă va obţine o majoritate în parlament.

Şi Democraţii Suediei (SD), extrema dreaptă clasată pe locul al treilea la alegerile din 2018, şi-au arătat deschiderea faţă de ideea aderării la NATO, după ce anterior fuseseră împotrivă. O reuniune internă a conducerii partidului a fost convocată luni pe acest subiect

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel