După aproape trei ani, un bărbat își recuperează fiul răpit de fosta soție: “Am fugit împreună din România“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

După doi ani și jumătate, un bărbat din Italia a reușit să se reunească cu fiul răpit de fosta soție: “Am fugit împreună din România“, spune acesta, povestind lungul calvar prin care a trecut. Între timp, fosta sa soție a fost condamnată la doi ani și o lună de închisoare pentru răpire de copii.

Doi ani, șase luni, 22 de zile, o oră și 33 de minute. Un timp cu gust de eternitate pentru un tată care așteaptă să-și reîntâlnească fiul de 9 ani răpit de fosta lui soție și dus în România fără acordul său. Bărbatul a așteptat atât de mult timp - din martie 2019 până în octombrie 2021 - pentru a putea ajunge în România și, escortat de poliție, să pătrundă în școala primară unde micuțul învăța pentru a-și ține copilul în brațe și a-l lua înapoi în Italia.

O evadare îndrăzneață și, până la sfârșit, incertă. “Au încercat să mă blocheze, profesorii au blocat ușa institutului, dar ofițerii au spart-o. Aveam actele în regulă, dar a trebuit să fug la ambasadă“, povestește bărbatul pentru Corriere della Sera.

A doua zi, tatăl și fiul au călătorit 450 de kilometri cu autobuzul. „Nouă ore de călătorie până într-un alt oraș, unde am fost găzduiți de un prieten. Apoi drumul spre aeroport. Fiul meu m-a ținut aproape de el tot timpul. Sosirea la Torino a fost o petrecere: sora lui nu se mai oprea din a-l mângâia. Nu știu câte lacrimi am vărsat, și chiar și acum mă simt un pic tristă să povestesc această întâmplare: mă temeam că nu-l voi mai vedea niciodată“, își amintește acesta.

 

După aproape trei ani, un bărbat își recuperează fiul răpit de fosta soție

 

O poveste cu un final fericit, punctată de suferință și de teama de a nu-și mai vedea familia reunită niciodată. Acum se bucură de copiii săi: “Am fost în Danemarca, la Tivoli și Legoland. Prima vacanță împreună după mult timp. Ei sunt viața mea“, spune italianul.

În timp ce fosta sa soție, o româncă în vârstă de 45 de ani, a fost condamnată la doi ani și o lună de închisoare pentru răpire de copii și pentru că a încălcat regulamentul judecătoresc care reglementează custodia. Între timp, ea și-a pierdut și autoritatea părintească și va ajunge din nou în boxa acuzaților în octombrie pentru că și-a bătut fiica cea mare cu o cheie. Asistat de avocatul Marcello Ronfani, bărbatul s-a constituit parte civilă în primul proces: “Nu am fost interesat de despăgubiri, am cerut un gest simbolic, o donație pentru Save The Children“.

Timp de șapte ani au fost o familie fericită: în 2007 s-a născut prima lor fată, iar în 2010 un băiat. Trei ani mai târziu s-au despărțit. Instanța stabilește custodia comună, dar relațiile devin conflictuale și românca nu îi permite întotdeauna fostului soț să își vadă copiii.

 

Fiica, bătută cu o cheie de propria mamă

 

La 8 martie 2019, situația degenerează. “Trebuia să iau copiii de la școală, am întârziat și am rugat un alt părinte să aibă grijă de copii pentru câteva minute. Fosta mea soție era în fața școlii și a făcut o scenă: i-a luat și a fugit acasă. I-am ajuns din urmă, ea nu a deschis ușa. Am auzit țipete, apoi liniște. La scurt timp după aceea m-a sunat fiica mea, care avea 12 ani: era închisă în baie cu fratele ei și era rănită. Am sunat la poliție“, explică italianul.

Episodul a ajuns în fața unui judecător civil, care a decis ca fata să fie încredințată tatălui său, iar copilul mamei sale. Câteva zile mai târziu, românca a încearcat să o răpească pe fiica ei cea mare. Nu reușește, dar fuge în România împreună cu cel de-al doilea fiu al său. Bărbatul depune o plângere: procurorul Laura Ruffino deschide o anchetă, iar parchetul emite o măsură preventivă împotriva mamei, care este arestată în orașul său natal. Dar copilul nu se întoarce acasă, în Italia.

 

“Am fugit împreună din România“

 

„M-a împiedicat să mă văd cu el, să îl sun. Știam că petrecea ore întregi în fața Playstation-ului. Așa că am cumpărat unul, iar fiica mea putea lua legătura cu fratele ei prin apel video. Din când în când îi făceam cu mâna și rămâneam tăcut. Dacă mama mi-ar fi auzit vocea, ar fi întrerupt comunicarea. Nu am vrut să pierdem acea șansă de a-l vedea“, rememorează bărbatul.

Disperat, părintele activează procedurile prevăzute de Convenția de la Haga pentru a aduce băiatul înapoi în Italia. Se duce de mai multe ori în România pentru a-l întâlni, dar familia mamei face scut și, cu o ocazie, este bătut: “Am intrat și am ieșit din tribunale italiene și românești. Am renunțat la cariera mea la locul de muncă pentru a avea timp liber și pentru a mă descurca cu toate procedurile birocratice. M-am supus la toate verificările cerute de serviciile sociale, ca și cum aș fi fost un părinte inapt. Dar a meritat“, a spus acesta.

Patru încercări de "îndepărtare forțată" au eșuat, în ciuda autorizației judecătorilor români. Apoi, în octombrie 2021, în plină pandemie, momentul de cotitură și întoarcerea micuțului acasă, în brațele tatălui și ale surorii sale.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel