Duminica în politică. Premierul demis şi cel desemnat, pe aceeaşi scenă, la Catedrala Patriarhală

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:
sursa foto: Mihai Fifor / Facebook
sursa foto: Mihai Fifor / Facebook

Liderii PSD și PNL, Viorica Dăncilă și Ludovic Orban, s-au aflat duminică pe aceeași scenă, unde a avut loc Liturghia dedicată Sf. Dumitru, Ocrotitorul Bucureștiului, de pe Dealul Mitropoliei din Capitală. Premierul demis și cel desemnat s-au închinat, la finalul slujbei, moaștelor Sf. Dionisie.

Premierul desemnat Ludovic Orban a ajuns la slujba de la Catedrala Patriarhală mai devreme decât prim-ministrul interimar Viorica Dăncilă, care s-a alăturat procesiunii la ora 11.00, împreună cu soțul ei, Cristinel Dăncilă și vicepremierul interimar Mihai Fifor.

Aflați într-o tranziție guvernamentală, cei doi premieri au stat la un metru distanță, pe același rând de pe scena unde avea loc Sfânta Liturghie. Slujba a fost condusă de Patriarhul Daniel împreună cu membrii Sfântului Sinod, care erau înconjurați de preoți și diaconi.

În aceeași parte a scenei, alocată demnitarilor, au asistat la slujbă, din partea social-democraților, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, fostul ministru al Mediului Doina Pană, senatorii Robert Cazanciuc și Liviu-Tit Brăiloiu.

Din partea liberalilor a fost prezent și Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2 din București.

Politicienii s-au ridicat să se închine în unele momente ale slujbei și au primit anafură din partea preoților.

După Liturghie a avut loc proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe – Ismail. Consilierul patriarhal Aurel Mihai a explicat jurnaliștilor că Sf. Ierarh a fost canonizat ca sfânt și în Republica Moldova, acolo unde a trăit.

"Sf. Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe – Ismail este așezat spre venerare cu ale lui sfinte moaște, aduse de o delegație condusă de Preasfințitul părinte Veniamin al Basarabiei de Sus și chiar Maica Stareță a Mănăstirii Suruceni, unde a viețuit și s-a ostenit Sf. Ierarh Dionisie Erhan. Acest sfânt este un viețuitor în Basarabia și a fost un mărturisitor al dreptei credințe în această slujire de ierarh al Bisericii Ortodoxe pe care a avut-o. În timpul vieții sale a venit în țara noastră românească și a poposit în rugăciune și în viață duhovnicească în locurile de închinăciune din țara noastră. El este canonizat ca sfânt în Republica Moldova în Mitropolia Basarabiei și este proclamată această canonizare tocmai pentru a se vesti tuturor credincioșilor creșterea evlaviei și apoi înscrierea în calendarul nostru ortodox românesc", a explicat, duminică, în timpul Sfintei Liturghii, Aurel Mihai.

Viorica Dăncilă și Ludovic Orbanu nu au vorbit între ei după încheierea slujbei, când Patriarhul Daniel i-a salutat pe politicieni și a discutat cu câțiva dintre aceștia.

Soborul de înalți prelați, urmați de politicieni, au trecut printr-un culoar amenajat în mijlocul mulțimii de oameni pentru a se închina la moaștele Sfântului Ierarh Dionisie Erhan. Viorica Dăncilă a salutat și a schimbat câteva cuvinte cu simpatizanți și participanți la evenimentul sfânt.

Patriarhul Daniel a interacționat cu credincioșii ortodoxi, chiar încercând, în glumă, să probeze un clop cu păun purtat de un bărbat îmbrăcat în port popular.

De asemenea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a binecuvântat oamenii care așteptau la rând pentru a se închina la sfintele moaște.

Viorica Dăncilă a mers înaintea politicienilor pentru a fi printre primii care se închină la rămășițele Sfântului. Au urmat-o Marcel Ciolacu, Mihai Fifor și Toni Greblă, alături de ceilalți social-democrați.

Ulterior, și Ludovic Orban a mers pentru a se închina la racla Sfântului Dionisie.

După acesta au venit prezidențiabilul PMP Theodor Paleologu și primarul PSD al Sectorului 5, Daniel Florea.

Apoi, fiecare a mers spre ieșirea din curtea Mitropoliei.

În tot acest timp, credincioșii au stat la cozi pentru a se putea închina la racla Sfântului. Oamenii au primit cornuri și apă de la organizatori pentru a nu li se face rău așteptând să intre în încăperea unde era ținută racla.

Evenimentul nu a fost lipsit de incidente. O bunică și-a pierdut nepoata de 13 ani în mulțime, după ce au fost despărțite la intrarea în curtea Mitropoliei. Organizatorii au anunțat dispariția fetei, iar la scurt timp a fost găsită.

sursa: mediafax

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel