„Drumul pentru biciclete de la Lacul Morii va fi inaugurat chiar de Ziua Mondială a Mediului, printr-un tur ghidat pe două roți, organizat de Asociația Mai Mult Verde. Zeci de bicicliști își dau întâlnire, de la ora 9.30, pe Insula Lacul Morii. De acolo, la ora 10.30, se va pleca în jurul lacului, pe drumul proaspăt amenajat. Primarul Ciprian Ciucu va pedala alături de bucureșteni”, potrivit unui comunicat de presă.
Drumul amenajat pentru biciclete are o lungime de 2,3 kilometri și o lățime ce variază între 2 și 6 metri. Pornește de la Barajul Ciurel până la insula Lacul Morii.
„Prima parte a suprafeței de rulare este din asfalt, o altă parte din marnă, de la Calea Crângași până la insulă. Marna este un material 100% natural, din piatră de calcar. S-a ales această soluție pentru că nu se poate betona sau asfalta spațiul verde. Pentru a se evita accidentele, bicicliștii nu au acces pe promenada Lacul Morii”, se mai arată în comunicat.
Încep lucrările la Centura Aleșd, în sectorul cel mai aglomerat al DN1 din județul Bihor
Încep lucrările la Centura Aleșd în județul Bihor. Prin zonă trec zilnic aproximativ 12.000 de mașini, iar noul drum va fluidiza traficul prin sectorul bihorean al DN1.
Consiliul Județean Bihor a emis joi ordinul de începere a lucrărilor la Centura Aleșd. Conform contractului, constructorul are la dispoziție 12 luni pentru execuția lucrării.
Într-o primă etapă se va face organizarea de șantier, iar apoi vor începe lucrările propriu-zise, anunță autoritățile.
Lungimea șoselei de centură va fi de 5,8 kilometri și va asigura o nouă rută rapidă de transport, scurtându-se semnificativ timpul de parcurs pe DN1, în dreptul localității Aleșd. Centura intersectează și drumul județean DJ 764 Beiuș – Aleșd și îl descarcă de traficul greu cu mărfuri provenind de la două fabrici din zonă, au explicat reprezentanții CJ Bihor.
Valoarea contractului se ridică la 74,8 milioane lei
Valoarea contractului se ridică la 74,8 milioane lei, fără TVA, iar finanțarea este asigurată din fonduri externe nerambursabile, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Proiectul se realizează în baza unui protocol de colaborare dintre Consiliul Județean Bihor și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Potrivit autorităților bihorene, cel mai aglomerat drum din județul Bihor este DN 1, din Oradea spre Cluj. La ieșirea din Oradea, în fiecare zi, în trafic sunt peste 20.000 de mașini care circulă în coloană. Traficul este aglomerat și în zona Aleşd, la intrarea în oraş înregistrându-se peste 12.000 de mașini pe zi.
Din cauza traficului suplimentar de pe străzile laterale, traversarea orașului Aleşd durează minute bune, problema putând fi rezolvată prin realizarea unei centuri, au stabilit specialiștii anul trecut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News