DRAMATIC! Încă o româncă rămâne fără copil în Norvegia

Echipa Stiri Diaspora / 31 dec 2015 Salveaza PDF Comentarii
O tânără din Târgu-Jiu poartă în suflet o suferință imensă. Fetița sa, de un an și opt luni a fost luată de statul norvegian.

 

O tânără din municipiul Târgu-Jiu poartă în suflet o suferință imensă. Fetița sa, în vârstă de un an și opt luni, se află la o distanță de mii de kilometri. Copila se află în grija unei familii de norvegieni, iar mama ei poate s-o viziteze doar de trei ori pe an. Adelina Glăvan, de 23 de ani, a plecat să muncească în Norvegia în urmă cu aproximativ un an și jumătate, fără să știe că este însărcinată.

 

Lucrurile nu au mers așa cum Adelina spera atunci când a plecat de acasă, iar tânăra a fost nevoită să-și lase copilul o perioadă scurtă de timp în spital. „Am plecat de acasă pentru a munci. Am născut într-un spital din Norvegia. Mi-am alăptat fata cât timp am stat în spital. A fost prima și ultima dată. Eram într-o situație mai grea din punct de vedere financiar în perioada respectivă, pentru că nu îmi găsisem nimic de lucru. Mi s-a pus la dispoziție un translator. Am lăsat fetița în spital și le-am spus că o să mă întorc să îmi iau copilul. Mi-au spus că dacă nu vin în cel mult o săptămână, o să-l declare abandonat. M-am întors să-l iau după o săptămână și jumătate, dar deja se afla în grija unei familii din Norvegia“, a povestit Adelina Glăvan.

 

Adelina spune că niciodată nu a vrut să-și lase fetița în grija statului norvegian, dar că nu a mai putut s-o recupereze: „Doresc să îmi cresc copilul. Asta a fost dorința mea chiar de la început. Eu nu am fost vreodată de acord ca fata să crească fără mine și s-o abandonez. Din contră, mi-am dorit mereu fata înapoi, dar nu am putut s-o mai aduc lângă mine. Nu am vrut s-o las acolo, deși mi s-a spus că trăiește în condiții bune la familia care o are în grijă“. Acum, aceasta are voie să-și viziteze fata de trei ori pe an. Cât timp a stat în Norvegia mergea să-și vadă copilul de fiecare dată când era chemată. „O vizitam întotdeauna când eram anunțată că pot să merg s-o văd. Îmi este tare dor de ea, dar nu pot să ajung, din cauza distanței mari și a  costurilor foarte ridicate“.

 

Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj au reprezentat fetița și părinții în procesul care s-a desfășurat în Oslo. Corina Drăgan, purtătorul de cuvânt al instituției, a participat la proces și spune că autoritățile din Norvegia au considerat că fetița nu poate fi crescută de părinții ei: „Autoritățile norvegiene au considerat că mama nu se poate ocupa de fetiță, pentru că nu a făcut dovada că ar avea o locuință proprie, nu are venituri și nu a putut să facă dovadă că are garanții morale să crească în condiții decente. Părinții copilului sunt persoane încadrate într-un grad de handicap. Handicapurile sunt ușoare și ar permite părinților să aibă grijă de copil. Documentele de naștere au fost eliberate de către spital și date autorităților norvegiene. Mămica nu a putut să-și înregistreze copilul și nici măcar nu i s-a spus numele fetiței“.

 


Sursa: GORJEXCLUSIV.RO

Get it on App Store Get it on Google Play

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAIIti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?

CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

diaspora.n-nxt.26