Două ţări vecine României fac PACE: "În semn de bunăvoinţă". Va fi încetat boicotul legăturilor cu NATO

Andreea Cosma / 23 sep 2020, 17:49 Salveaza PDF Comentarii
sursa foto: Flickr.com
sursa foto: Flickr.com

Ungaria are un interes legitim de a-şi restabili bunele relaţii cu Ucraina, întrucât situaţia din prezent dăunează atât ambelor ţări cât şi comunităţii etnicilor maghiari care trăiesc în Ucraina, a declarat miercuri ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, după discuţii cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, potrivit agenţiei MTI.

La o conferinţă de presă comună, desfăşurată în oraşul Ujhorod, în vestul Ucrainei, Szijjarto a spus că Ungaria este pregătită să finanţeze parţial reconstrucţia spitalului din Beregovo, să reconstruiască un pod peste râul Tisa lângă oraşul Zahoni, precum şi o şosea ocolitoare la Beregovo şi să extindă până la sfârşitul anului viitor autostrada M3 până la graniţa cu Ucraina.

De asemenea, delegaţia ungară a adus în Ucraina 50 de ventilatoare pentru secţiile de ATI ''în semn de bunăvoinţă'', potrivit lui Szijjarto.

El a mai menţionat că în ultimii şase ani guvernul ungar a alocat 90 de miliarde de forinţi (247 de milioane de euro) drept contribuţie pentru proiectele de dezvoltare în Ucraina şi a apreciat declaraţiile lui Kuleba care sugerează că Transcarpatia poate deveni ''o poveste de succes comună ucraineano-ungară'', Szijjarto adăugând că ''aceasta necesită evident ca ungurii din Transcarpatia să se bucure de toate drepturile pentru minorităţi prevăzute de legislaţia europeană''.

Răspunzând unei întrebări, Dmitro Kuleba a spus că vede şanse realiste ca ţara sa să adopte dubla cetăţenie, dar a adăugat că în Ucraina această chestiune este ''mult mai extinsă'' şi nu priveşte doar minoritatea ungară.

Tot ca răspuns la o întrebare, Szijjarto a menţionat că Ungaria ar fi ''bucuroasă'' să înceteze boicotarea legăturilor NATO-Ucraina, iar pentru aceasta ''avem nevoie doar ca ungurii din Transcarpatia să indice că problemele legate de drepturile lor privind limba maternă şi educaţia în limba maghiară sunt rezolvate''.

Întrebat despre o întâlnire avută în vedere între premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Szijjarto a răspuns că obiectivul este de a se ajunge la un acord cuprinzător privind relaţiile de bună vecinătate, pregătiri urmând să se desfăşoare curând în comitetele mixte bilaterale ale celor două ţări.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

21 ian 2021, 05:13 in Știri
Horoscop, joi, 21 ianuarie 2021

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

nxt.201
YesMy