Două avioane militare prăbușite; cel puţin un pilot rănit, lângă capitala Indiei

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Două aparate ale aviaţiei militare indiene s-au prăbuşit sâmbătă după ce au intrat în coliziune în cursul unui exerciţiu la Madhya Pradesh, la circa 300 km sud de capitala New Delhi, a declarat poliţia locală, citată de AFP şi EFE.

 'A avut loc un accident, dar încă aşteptăm detalii', a declarat un purtător de cuvânt al forţelor aeriene ale ţării, comandantul de escadrilă Ashish Moghe, adăugând că în acest moment este 'prea devreme pentru a evalua faptele'.

Agenţia indiană de presă ANI, citând surse anonime din domeniul apărării, a relatat că un avion Suhoi-30 cu doi piloţi la bord şi un aparat Mirage 2000 pilotat de un militar s-au prăbuşit în această dimineaţă în districtul Morena, situat în statul Madhya Pradesh din centrul ţării.

Televiziunea NDTV din New Delhi a arătat imagini de la locul prăbuşirii, cu părţi din fuzelajul unuia dintre avioane arzând şi grupuri de localnici în preajmă. 'Am localizat fragmentele unuia dintre avioane şi am găsit un pilot rănit în pădurile de la Pahadgarh', a indicat ofiţerul de poliţie Dharmender Gaur.

Două avioane militare prăbușite; cel puţin un pilot rănit

 

'Celălalt avion trebuie să se fi prăbuşit mai departe şi am trimis echipe pentru a-l localiza', a adăugat el. Mai multe aparate ale aviaţiei militare indiene au fost deja implicate în accidente.

În octombrie, cinci soldaţi şi-au găsit moartea după ce elicopterul lor s-a prăbuşit în statul Arunachal Pradesh, în nord-estul ţării, în apropiere de frontiera militarizată şi disputată cu China. Acesta era al doilea accident de elicopter survenit în octombrie în acelaşi stat.

Cu câteva săptămâni mai devreme, un alt elicopter se prăbuşise în apropierea oraşului Tawang, pilotul său pierzându-şi viaţa. În decembrie 2021, fostul şef de stat major al armatei Indiei, Bipin Rawat, făcea parte din cele 13 persoane ucise în cursul prăbuşirii unui elicopter Mi-17 de fabricaţie rusă, care îl transporta spre o bază a armatei, potrivit Agerpres.

La începutul lunii martie a anului trecut, opt militari români au murit într-un accident aviatic produs în județul Constanța. Șapte aflați în elicopter și al optulea, pilotul din avionul MIG 21 Lancer.  Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicați inițial, urcaseră la bord și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române.

Incident aviatic în România. Un MIG și un elicopter IAR-330 Puma s-au prăbușit. Opt militari au murit

 

Elicopterul militar, tip IAR 330-Puma al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, decolase de urgență în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR. Elicopterul a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 20.44 şi s-a prăbuşit în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța, la aproximativ 11 km de aerodrom.

Cei șapte sunt:

Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.

Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.

Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993 în vârstă de 53 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.

Caporal Lateș Cătălin, operator căutare salvare, 29 de ani, angajat din 2021, căsătorit și avea doi copii.

Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 44 de ani, angajat din 2021, căsătorit, un copil.

Maistru militar cls I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.

Maistru militar cls II Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel