Documentele de călătorie pentru românii din străinătate vor fi eliberate în format electronic

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Documentele de călătorie pentru românii din străinătate vor fi eliberate în format electronic / Foto: Unsplash
Documentele de călătorie pentru românii din străinătate vor fi eliberate în format electronic / Foto: Unsplash

Conform noului proiect de lege, documentele de călătorie pentru românii din străinătate vor fi eliberate în format electronic.

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect de lege potrivit căruia documentele de călătorie eliberate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României cetățenilor români din străinătate în vederea revenirii în țară pot fi emise și în format electronic, cu semnătură electronică calificată.

Au fost 227 de voturi pentru și 32 de abțineri

Potrivit noului proiect de lege, "documentul de călătorie este documentul care se eliberează în format tipărit sau în format electronic de către misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României cetățenilor români din străinătate care nu mai dețin un document de călătorie valabil, pentru ca aceștia să se poată întoarce în țară".

Parlamentarii au introdus un nou articol care spune că "documentul de călătorie eliberat în format electronic este semnat cu semnătură electronică calificată și este considerat document autentic".

Proiectul prevede, de asemenea, că Ministerul Afacerilor Externe are un termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a legii pentru a dezvolta capacitățile tehnice ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, asigurând astfel că cetățenii români au acces facil la serviciile consulare electronice.

"În termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Afacerilor Externe dezvoltă capacitățile tehnice ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României pentru desemnarea electronică a cetățenilor români în vederea accesului la serviciile consulare, precum și pentru primirea și recunoașterea certificatelor și a altor documente în format electronic emise de autoritățile publice din statele membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European."

Camera Deputaților este organul decizional în acest caz.

Acest proiect de lege reprezintă un pas semnificativ în direcția modernizării și eficientizării proceselor consulare, făcând viața celor din diaspora mai ușoară și consolidând relația dintre stat și cetățenii săi din afara granițelor. Urmează ca proiectul să treacă și de Senat pentru a deveni lege și a fi pus în aplicare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel