Die Welt, editorial dur despre cancelarul german: "Ignoranţa Angelei Merkel privind drepturile fundamentale"

Andreea Cosma |
Data publicării:

Ignoranţa Angela Merkel privind drepturile fundamentale este protejată de Constituţie, deşi, în calitatea de cancelar, ar trebui să cunoască măcar câteva articole constituţionale, comentează publicaţia Die Welt, referindu-se la planul Guvernului german de a oferi privilegii persoanelor vaccinate.

"De câteva săptămâni, cancelarul Germaniei a tot afirmat că drepturile tuturor cetăţenilor trebuie să rămână restricţionate până când toată lumea va avea posibilitatea de a se vaccina. Acesta este un nonsens, întrucât drepturile fundamentale au o importanţă majoră. Este îngrijorător că ceea ce spune nu poate fi o garanţie", comentează editorialistul Jacques Schuster într-un articol publicat în revista Die Welt sub titlul "Ignoranţa Angelei Merkel privind drepturile fundamentale".

"Dreptul la ignoranţă este protejat de Constituţie. Se înscrie în garanţiile privind libera dezvoltare personală. Din acest punct de vedere, Angela Merkel nu trebuie să se teamă de nimic. Cel puţin nu la nivel juridic. Totuşi, profundele sale lipsuri educaţionale ne lasă fără cuvinte şi ne intrigă, iar motivele ar putea fi undeva în Constituţie", subliniază editorialistul.

"Angela Merkel este om de ştiinţă, nu jurist. Totuşi, ne-am aştepta ca un şef al Guvernului să cunoască măcar primele 20 de articole ale Constituţiei sau cel puţin să aibă consilieri pe probleme de drept care să îi atragă atenţia când spune aberaţii", argumentează editorialistul. Publicaţia Die Welt avertizează că, "în mandatul Angelei Merkel, Germania riscă să se transforme din democraţie în stat administrativ tehnocrat".

 

Die Welt: "Ignoranţa Angelei Merkel privind drepturile fundamentale"

 

Guvernul Angelei Merkel şi-a atras critici dure din cauza unui plan controversat care prevede acordarea de privilegii persoanelor vaccinate, deşi Berlinul a anunţat miercuri că vor fi disponibile suficiente doze de vaccin pentru toţi cetăţenii abia în iulie.

Politicieni din cadrul Uniunii Creştin-Democrate (CDU), partidul Angelei Merkel, au atras atenţia că sunt necesare drepturile egale pentru persoanele testate.

Guvernul Angela Merkel propune facilităţi pentru persoanele vaccinate, în pofida criticilor intense

Guvernul cancelarului Angela Merkel a decis, marţi, să propună Parlamentului Germaniei aprobarea de privilegii pentru persoanele vaccinate şi pentru cele vindecate de Covid-19, ignorând criticile referitoare la drepturile fundamentale şi la starea de confuzie socială. Guvernul de la Berlin a dispus acordarea de facilităţi pentru persoanele vaccinate şi pentru cele care s-au vindecat de Covid-19. Aceste persoane nu vor mai avea nevoie de teste negative pentru a avea acces în centre comerciale şi nu vor mai fi vizate de restricţii de circulaţie. Restul persoanelor vor trebui să prezinte rezultat negativ la teste anticoronavirus pentru aceleaşi activităţi, conform publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ministrul german al Justiţiei, Christine Lambrecht, susţine că sunt respectate "drepturile fundamentale", argumentând că persoanele vaccinate şi cele vindecate prezintă risc scăzut de contagiere.

Pentru a intra în vigoare, măsurile controversate vor avea nevoie de aprobarea Parlamentului german, ceea ce s-ar putea întâmpla săptămâna aceasta. Însă proiectul controversat ar putea ajunge la Curtea Constituţională.

Planul este criticat dur de Bodo Ramelow, premierul landului Turingia. "Situaţiile celor testaţi, celor vaccinaţi şi celor care trebuie să demonstreze imunizarea ar trebui tratate egal. Guvernul pare a contribui la confuzie, nu la facilitarea situaţiei", a afirmat Bodo Ramelow, conform site-ului Tagesschau.de. Şi Robert Habeck, liderul Partidului Verzilor, a criticat iniţiativa, avertizând că apar ambiguităţi. "Câteva puncte legale ar trebui formulate mai clar", a spus el.

 

Consiliul Europei a avertizat asupra certificatelor de vaccinare

 

Pe 14 aprilie, Consiliul Europei a emis o serie de recomandări adresate guvernelor statelor membre privind protejarea drepturilor omului.

Consiliul Europei admite că, "în contextul pandemiei, mai ales în cazul călătoriilor, sunt necesare unele măsuri pentru armonizarea sau facilitarea procedurilor de certificare că o persoană este vaccinată".

"Pe de altă parte, utilizarea unor astfel de certificate sau date privind imunizarea în scopuri non-medicale pentru a garanta acces privilegiat sau exclusiv la anumite drepturi generează multe probleme referitoare la respectarea drepturilor omului şi ar trebui luate în considerare cu prudenţă", a atras atenţia Consiliul Europei.

Proiectele privind certificatele de vaccinare au generat tensiuni politice în Statele Unite şi în Marea Britanie. Administraţia Joseph Biden a anunţat deja că nu va juca niciun rol în crearea vreunui sistem de acces la anumite activităţi în baza certificatelor de vaccinare. Deciziile vor putea fi luate doar la nivel local.

 

Parlamentul UE cere ca permisul de vaccinare să faciliteze libera circulaţie "fără discriminare"

 

În Uniunea Europeană, unii politicieni şi unele state membre se opun proiectului Comisiei Europene privind instituirea "certificatului verde digital". Utilitatea documentului urmează să fie stabilită.

Parlamentul European a aprobat, săptămâna trecută, poziţia de negociere privind "Certificatul UE COVID-19". Comisia Europeană a propus crearea "Certificatului Verde Digital", care ar urma să certifice vaccinarea, vindecarea de Covid-19 sau neinfectarea (prin prezentarea unui rezultat negativ).

Parlamentul European a decis schimbarea denumirii în "Certificatul UE COVID-19", un document care, dacă va fi aprobat alături de Consiliul UE, ar urma să fie în vigoare cel mult 12 luni.

Pentru a evita situaţiile de discriminare, Parlamentul UE cere ca testele pentru imunitate şi depistarea contagierii să fie gratuite, pentru a fi egalitate cu persoanele vaccinate.

"Oricum, certificatele UE COVID-19 nu vor fi niciodată documente de călătorie şi nici nu vor fi o precondiţie pentru exercitarea libertăţii de circulaţie", a subliniat Parlamentul European.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel