Diaspora se mobilizează pentru un spital de copii din România. Este nevoie de ajutorul tuturor

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

O initiativa pentru ajutorarea sectiei 2 de pediatrie de la Spitalul Judetean de Urgenta Craiova, care deserveste toata Oltenia, a fost lansata de românii din Diaspora, mai exact din Belgia. 

Scopul acțiunii este de a strânge cât mai multe fonduri și ajutoare medicale pentru această secție, care nu a mai fost modernizată din 1975. La această inițiativă au aderat déjà mulți români din Belgia, care au contribuit cu diverse sume de bani, dar au oferit și un calculator care va ajunge curând în secție.

"Sunt foarte sensibilă la campaniile contra cancerului întrucât mama s-a prăpădit de cancer astă vară. Este deci pe fondul unei experiențe personale dureroase, mobilizându-mă pentru ca alții să nu mai sufere. Această inițiativă își propune să aducă un mic ajutor imediat secției 2 de pediatrie din spitalul județean, deși din păcate nu poate rezolva toate problemele existente. Practic ar fi nevoie de o clădire nouă pentru un Spital de urgență pediatric", a declarat Daniela Livia Biciu, inițiatoarea proiectului. Dar reprezintă un pas înainte, cu ajutorul diasporei și al prietenilor belgieni, care de asemenea au donat diverse sume acestui proiect, șocați de condițiile în care copiii României sunt îngrijiți.

Secția 2 pediatrie a fost adesea subiectul unor articole de presă care denuntau condițiile materiale inumane în care copiii sunt tratați, lipsurile cronice dar și mizeria acută. Consiliul județean Dolj a anunțat spitalul că o renovare a secției este prevăzută, dar aceasta nu va include nimic în ceea ce privește mobilierul sau aparaturile medicale.

Printre aparaturile medicale absolut indispensabile în această secție, care include 13 paturi în oncologie pediatrică, se număra o hotă mirobiologica cu flux laminar, special concepută pentru manipularea citostaticilor. Această permite prepararea în siguranță a substanțelor cu potențial toxic și deci periculos pentru cei care le manevrează asigurând cel mai înalt grad de protecție pentru pacient, personalul medical și mediu înconjurător. Achiziționarea acesteia este prioritară pentru campania de fonduri lansată la Bruxelles.

Alte probleme majore sunt legate de mobilierul vetust, care nu a fost niciodată schimbat, de la deschiderea spitalului. În secție sunt necesare 50 de paturi (dintre care 21 mici) pentru internările în regim normal și 10 pături (3 mari și 7 pediatrice) pentru secția de reanimare. Nu există nici un separator de paturi, ceea ce pune problema intimității și demnității pacienților. Părinții aparținători nu dispun de paturi special amenajate, în cazurile când trebuie să se interneze cu copiii lor. De cele mai multe ori, ei împart patul cu copilul bolnav, ceea ce nu este nici confortabil, nici recomandat medical.

Mai multe instituții spitalicești și pediatrice din Belgia au fost contactate, pentru a vedea în ce condiții pot sprijini dotarea secției cu materiale medicale. De asemenea, se lucrează la organizarea unui concert caritativ în beneficiul secției respective, cu ajutorul Rombel, asociația românilor din Belgia. Mobilizarea este foarte importantă și chiar dacă unele persoane nu pot dona, din lipsă de bani, ele pot ajuta prin distribuția informației. Ele pot de asemenea ajuta prin donații de hăinuțe, încălțăminte și jucării pentru copiii nevoiași din județul Dolj, acțiune care va fi organizată în cooperare cu Ziarul Media 10, din Craiova.

Condițiile din spitalele românești de stat sunt, în cea mai mare parte, dramatice iar lipsă de voința politică este flagrantă. În ultimii 30 de ani, mulți manageri s-au perindat la conducerea spitalului, aflat în subordinea directă a Ministerului Sănătății. Dar problemele persistă, într-unul dintre cele mai sărace și politizate județe ale României. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel