EXCLUSIV  Decret Salvini. Totul despre LEGEA înmatriculării mașinilor străine. Noutățile legislative

C.H. |
Data publicării:

De câteva zile citim ştiri legate de modificare codului de circulaţie rutieră din Italia, care afectează în mod direct românii rezidenţi în peninsulă cu maşini înmatriculate în România. 

Această lege face parte dintr-un set mai mare de reglementări cuprinse în aşa-zisul „Decret al siguranţei naţionale". Acesta a fost aprobat definitiv pe 3 decembrie 2018.


Modificarile au fost dorite de Mateo Salvini, liderul partidului Ligii, care deţine funcţia de vicepriministru şi ministru de interne în actualul guvern. Carismaticul Salvini a obţinut un scor neaşteptat la alegerile parlamentare din martie(17,34%), depăşind pentru prima dată partidul Forţa Italia a lui Silvio Berlusconi cu care era in coaliţie(14,01%). Pentru a putea guverna a trebuit să faca un acord cu partidul „Mişcarea 5 stele" care a obţinut cel mai mare procent de voturi(32,66%).


Salvini duce o politică anti-globalistă şi anti-imigraţionistă. Fiind foarte sceptic de capacitatea imigranţilor de a se integra în cultura europeană, partidul său a fost catalogat de către conducerea de la Bruxelles, drept extremist şi populist, fiind pus laolaltă cu partidul FIDESZ a lui Victor Orban din Ungaria şi cu partidul „Libertate şi Justiţie" a lui Jaroslaw Kaczynski din Polonia.


De când a intrat la guvernare, Salvini a reuşit să reducă debarcările de imigranţi în Italia cu 80% faţă de anul trecut. A dus o luptă dură împotriva ONG-urilor care preluau imigranţii din apele teritoriale libice.


Această politică este foarte contestată de partidele de stânga şi de Bruxelles, dar susţinută de majoritatea italienilor.
Pentru a putea pune în practică măsurile promise în campania electorală, a fost nevoie de modificarea cadrului legislativ. Schimbările aportate le găsim în„Decretul siguranţei naţionale".

Titlul decretului clarifică deja punctele în care a intervenit actualul guvern: dispoziții privind securitatea publică, prevenirea și contrastul terorismului și a infracțiunilor de tip mafiot.

În total, există 40 de articole care alcătuiesc textul. Iată un rezumat al celor mai importante măsuri.

Vehiculele înmatriculate în străinătate

Noua lege este mult mai severă cu maşinile înmatriculate în străinătate. În fapt, străinii care locuiesc în Italia pentru mai mult de 60 de zile nu vor putea călători cu un vehicul înmatriculat în altă ţară. Sunt excluse maşinile cumpărate în leasing, sau închiriate de la o firmă care se ocupă expres cu acest tip de serviciu şi care nu are sedii secundare în Italia. Nu sunt recunoscute procurile de împrumut făcute de persoanele fizice. Circulaţia cu un vehicul înmatriculat în străinătate după a 60-a zi de la dobândirea reședinței în Italia implică o amendă de 712 de euro și sechestrarea imediată a vehiculului. În cazul în care în următoarele 180 de zile, vehiculul nu este înmatriculat în Italia sau nu a fost scos din ţară, este prevăzută confiscarea. Pentru a ieşi din Italia, proprietarul autoturismului va primi un certificat temporar(foglio di via). Autoritatea rutieră Italiană(Ufficio della motorizzazione civile) se va ocupa de restituirea certificatul de înmatriculare reţinut în momentul controlului.

Securitatea urbană

Planul național de evacuare a clădirilor ocupate abuziv

Se stabilesc metodele de recunoaștere a situațiilor de ocupare abuzivă. În termen de 60 de zile trebuiesc definite planurile provinciale pentru executarea măsurilor de evacuare, inclusiv prin utilizarea Forței Publice.

Ocuparea abuzivă a clădirilor

Pedepse de până la 2 ani de închisoare pentru cei care ocupă în mod arbitrar terenuri sau clădiri care nu le aparţin, publice sau private, pentru a locui în ele sau cu scopul obținerii de avantaje materiale. Sancțiunile sunt majorate la 4 ani dacă fapta este săvârşită de un grup format din peste 5 persoane.

Cresc fondurile alocate Poliției de stat și serviciului de pompieri

Pentru 2018 bugetul va fi majorat cu 16 milioane de euro, în timp ce din 2019 până în 2025 majorarea va fi de 50 de milioane de euro în fiecare an(37,5 milioane la Poliția de Stat, 12,5 la pompieri).

Taserul(pistolul cu şocuri electric)

Experimentarea taserului s-a extins și la Poliția locală din orașele cu peste 100.000 de locuitori.

Blocarea căilor de comunicaţii

A fost introdusă infracțiunea de blocaj rutier, inclusiv pentru ocuparea căilor ferate.

Lupta împotriva terorismului

Controale severe la închirierea camioanelor și autoutilitarelor
Pentru a preveni atacurile teroriste, agentul de locațiune trebuie să comunice în prealabil unui Centru de Prelucrare, datele de identificare ale solicitantului. Dacă, după verificare, apar situații de potențial pericol, un raport va fi trimis Poliției pentru a face un control aprofundat.

Lupta împotriva mafiei

Contrastarea infiltrării de tip mafiot în administraţie şi în licitaţiile publice
În cazul în care un prefect raportează cazuri de comportament ilegal sau ilicit, e prevăzută numirea unui Comisar special.
Sechestrarea și confiscarea bunurilor
Este introdusă posibilitatea ca o proprietate confiscată de la organizațiile criminale să fie închiriată "familiilor" cu situaţie materială precară.
Persoanele care cer taxă de parcare în mod abuziv
Amenda se reduce, dar este introdus arestul, pentru cei care cer taxă de parcare în mod abuziv. Articolul 7 din Codul circulaţiei rutiere prevede o amendă de 771 de euro (au fost 1000 înainte de modificarea legii), dar dacă în afacere sunt angajați minori sau dacă persoana a fost deja sancționată pentru aceeași infractiune, este pedepsită cu închisoarea de la 6 luni până la un an și o amendă care variază între 2000 și 7000 de euro. Se confirmă confiscarea sumelor primite.

Emigraţia

Cererea de azil politic
Creşte numărul tipurilor de infracţiuni care duc la anularea cererii de azil politic. Migrantul care primeşte o condamnare în primă instanță, va fi expulzat imediat. Infracțiunile în cauză sunt: violența sexuală, furtul, traficul de droguri și vătămarea funcționarului public.
Abolirea protecției umanitare
În prezent, norma poate garanta, în caz de situații de urgență umanitară, un permis de ședere pentru cetățenii străini care o solicită. Inițial, s-a decis să fie eliminată și înlocuită cu un permis de ședere de un an pentru războaie civile sau calamităţi naturale în țările de origine. În final, a fost aleasă o "procedură imediată" în fața Comisiei teritoriale pentru recunoașterea protecției internaționale".
Centrele de detenție pentru reîmpatriere
S-a dublat perioada de reţinere de la 90 de zile la 180 de zile. Acesta decizie a fost motivată de perioada lungă de timp în care ţara de origine confirmă identitatea migrantului.
Revocarea cetățeniei
În cazul în care o persoană este considerată un posibil pericol pentru siguranţa naţională. Aceasta ar putea declanșa revocarea cetățeniei dacă va fi condamnată definitiv pentru infracțiuni legate de terorism. În plus, cererea de cetățenie poate fi respinsă chiar dacă este prezentată de cei care s-au căsătorit cu un cetățean italian.
Asistență juridică gratuită
Nu se acordă asistență juridică gratuită unui migrant dacă recursul său împotriva negării protecției umanitare este declarat inadmisibil.
Fonduri pentru repatrieri: suma de 500.000 EUR pentru 2018, 1.5 milioane EUR pentru 2019 și 500.000 EUR pentru 2020.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel