Dacian Cioloș: "UE să-și închidă traficul aerian pentru Belarus. Nu există decât o soluție, atunci când terorismul devine politică de stat"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Sursa foto: Facebook Dacian Cioloș
Sursa foto: Facebook Dacian Cioloș

Dacian Cioloș propune ca Uniunea Europeană să-și închida traficul aerian pentru Belarus. Măsura ar fi o sancțiune pentru arestarea jurnalistului de către regimul Lukașenko, prin deturnarea unui avion din cursa normală și redirecționarea lui către Minsk, acolo unde jurnalistul opozant al sistemului a fost arestat. 

"Am asistat la deturnarea unui zbor între două state membre ale Uniunii Europene de către autoritățile ilegitime din Belarus. Acest act extrem a fost făcut pentru a reduce la tăcere un jurnalist. Roman Protasevici, in vârsta de doar 26 de ani, cofondatorul canalului de opoziție Nexta, a fost arestat. Acesta riscă să fie condamnat la închisoare pe viață de către autoritățile din Belarus pentru simplul fapt că a dat oamenilor o voce în timpul protestelor care au urmat după alegerile prezidențiale fraudate din Belarus. Uneori, uităm că am trăit și noi într-o astfel de realitate distopică și cât de ușor ne-am putea întoarce acolo. Am solicitat, împreună cu numeroși alți lideri europeni, eliberarea imediată a jurnalistului. Sunt alături de Roman Protasevici și de toți cetățenii din Belarus care își doresc să trăiască în libertate. Nu putem asista pasivi la astfel de încălcări flagrante ale unori drepturi și libertăți fundamentale. UE ar trebui să își închidă spațiul aerian traficului aerian comercial provenit din Belarus și să aprobe la Consiliul European de săptămâna aceasta sancțiuni împotriva celor responsabili de abuzul de azi. Atunci când terorismul devine politică de stat, nu există decât o singură soluție: izolarea totală a Regimului Lukașenko," este mesajul lui Dacian Cioloș.

Reamintim că un avion al companiei Ryanair care zbura din Grecia spre Lituania a fost forţat să aterizeze duminică după-amiază în capitala Belarusului. Decizia de aterizare a fost luată în contextul unei ameninţări cu bombă.

Potrivit publicaţiei Der Spiegel, un activist al opoziţiei din Belarus, Roman Protasewitsch, a fost reţinut imediat după aterizarea avionului la Minsk.

Toţi pasagerii avionului au fost supuşi unor verificări imediat după aterizare. Avionul a decolat în cele din urmă și a ajuns la Vilnius, destinația inițială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel