Dacian Cioloș: Securitatea alimentară a României, pe mâna unor politruci

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

 Fostul premier Dacian Cioloş spune că securitatea alimentară a României se află pe mâna unor politruci, care, confruntaţi cu propriile greşeli, se apără cu fraze propagandistice şi inventează teorii ale conspiraţiei. 

"Azi sunt 600 de focare de pestă porcină africană în peste 100 de localităţi. Autorităţile sunt depăşite, iar când noi atragem atenţia că Guvernul efectiv nu a luat măsurile necesare pentru a stopa răspândirea virusului ni se răspunde 'bine, dar voi ce soluţii aveţi, de ce doar criticaţi'? Soluţiile le-am dat în 2016 prin HG 830 (...) şi, dacă procedurile din acel document erau puse în practică împreună cu planul de contingenţă din anexă, erau şanse mari să nu se ajungă aici", a scris Cioloş, miercuri, pe Facebook. 

El a precizat că, în 2016, cu măsuri preventive imediate, au fost evitate două crize asemănătoare, precizând că "istoria nu consemnează ce se face corect, ci doar marile crize". 

"Bâlba ministrului agriculturii, care ieri dă un ordin să ardă câmpurile, apoi spune că nu le mai arde pentru că îi sar presa şi fermierii în cap, este un exemplu clar al faptului că nu se urmează procedurile şi totul se face după ureche. Securitatea alimentară a României este pe mâna unor politruci care, confruntaţi cu propriile greşeli, se apără cu fraze propagandistice şi inventează teorii ale conspiraţiei", a spus Cioloş. 

Consecințe majore 

Potrivit acestuia, consecinţele sunt enorme pentru micii fermieri, marii procesatori şi pentru sectorul agroalimentar românesc pe termen lung: şomaj, panică, neîncredere în procesarea cărnii, deficit comercial mai mare, cheltuieli pentru despăgubiri şi repopulare a fermelor etc. 

"Din această criză nu pierd doar cei din sectorul privat, ci şi statul care a investit cu prioritate sume mari în ultimii 10 ani pentru a creşte competitivitatea şi pentru a putea comercializa carne de porc pe piaţa europeană prin eradicarea pestei porcine mai ales în gospodăriile populaţiei unde este foarte greu să controlezi răspândirea virusului", a arătat Cioloş. 

Fostul prim-ministru a subliniat că "incompetenţa nu e neutră atunci când guvernezi o ţară". 

"Trebuie să învăţăm de-aici că, odată puşi incompetenţii în funcţii publice, ei pot distruge sectoare economice întregi care funcţionau şi erau competitive pe pieţele externe. Şi că, dincolo de unii neidentificaţi care ne-ar vrea răul, ne facem singuri acel rău fără ajutor. Incompetenţa nu e neutră atunci când guvernezi o ţară. Dacă ai propria afacere şi greşeşti, plăteşti tu incompetenţa proprie. La Guvern, greşeşti pe banii celor mulţi. De aceea politica fără profesionalism este nocivă", a mai scris Dacian Cioloş. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel