Seismul a avut loc la ora 12:07, fiind cel mai puternic dintr-o serie de cutremure de suprafață, denumite de experți „roi seismici”. Unda de șoc a fost resimțită intens în centrul orașului Napoli, unde numeroși locuitori s-au autoevacuat în grabă. În orașul Pozzuoli, aflat chiar în inima Campi Flegrei, scenele de panică s-au repetat, cu oameni care au ieșit speriați pe străzi.
Autoritățile au luat rapid măsuri de siguranță: traficul feroviar a fost suspendat, iar metroul din Napoli a fost oprit temporar. De asemenea, cursurile în mai multe școli au fost întrerupte, iar populația a fost sfătuită să rămână în exteriorul clădirilor, pe cât posibil.
„Cutremurele puternice au provocat inevitabil frică și teroare în rândul populației”, a declarat primarul din Pozzuoli, Gigi Manzoni, care a făcut apel la calm și la vigilență, în timp ce autoritățile continuă monitorizarea atentă a fenomenului seismic.
Deși nu au fost raportate inițial pagube majore, îngrijorarea este mare, mai ales că în ultimele luni, regiunea Campi Flegrei a cunoscut o creștere constantă a activității seismice. Această zonă vulcanică este plasată de peste un deceniu în alertă galbenă, ceea ce implică un grad sporit de prudență și monitorizare continuă.
Zona seismică de la Campi Flegrei
Supervulcanul Campi Flegrei este una dintre cele mai periculoase formațiuni geologice din Europa. Caracterizat printr-o cameră magmatică uriașă și o capacitate de erupție explozivă mult superioară vulcanilor obișnuiți, Campi Flegrei stârnește temeri serioase în rândul seismologilor și al autorităților locale. Încă nu există date care să indice o erupție iminentă, dar specialiștii avertizează că orice activitate seismică crescută în zonă trebuie luată foarte în serios.
Îngrijorarea este amplificată și de prezența numeroșilor turiști care vizitează regiunea, mai ales pe insula Capri, situată în apropiere, dar și în orașele din golf, cum ar fi Sorrento și Pozzuoli, populare în această perioadă. Mulți dintre vizitatori se aflau în momentul cutremurului în hoteluri sau la obiective turistice.
Cutremurul de astăzi reamintește de pericolul constant reprezentat de activitatea tectonică și vulcanică din această zonă a Italiei, unde, nu departe, se află și vulcanul Vezuviu, celebru pentru erupția devastatoare din anul 79 d.Hr., care a îngropat orașele Pompei și Herculaneum. Vezuviul rămâne și el activ, iar situl arheologic de la Pompei a fost vizitat de peste patru milioane de turiști doar anul trecut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News