Cutremur de aproape 5 grade pe Richter, în România, noaptea trecută 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Duminică seara, în zona seismică activă Vrancea, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4,6 grade pe scara Richter. Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), evenimentul seismic a avut loc la o adâncime de 140 de kilometri, adâncime specifică regiunii Vrancea, cunoscută pentru mișcările tectonice frecvente care se produc la niveluri intermediare și adânci.

Autoritățile transmit că nu au fost înregistrate pagube materiale sau victime.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a anunțat, la scurt timp după producerea seismului, că situația este sub control și că nu există motive de panică. „Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 şi nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime. Echipaje operative ale ISU Bucureşti-Ilfov şi ISU Vrancea execută recunoaşteri în teren”, se arată în informarea transmisă de instituție.

Seismul s-a produs într-o zi relativ calmă din punct de vedere seismic, fiind cel mai important din ultimele săptămâni. Cu toate acestea, activitatea tectonică în zona Vrancea nu este o noutate, regiunea fiind considerată cea mai activă din punct de vedere seismic din România și una dintre cele mai periculoase din Europa. Cutremurele de adâncime din această zonă se pot resimți pe arii extinse, chiar dacă magnitudinea lor nu este una foarte mare.

Când se trimite RO-ALERT?

 

Un aspect important comunicat de IGSU a fost legat de sistemul de alertare RO-ALERT. Potrivit autorităților, acest sistem nu are rolul de a avertiza populația înainte de producerea unui cutremur. „Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă)”, a transmis IGSU.

Această precizare vine în contextul în care, după fiecare seism resimțit în România, o parte a populației se întreabă de ce nu a fost alertată în prealabil. Specialiștii explică faptul că, în cazul cutremurelor, intervalul dintre momentul producerii undei primare și cel al undei distructive este extrem de scurt – de ordinul secundelor – ceea ce face imposibilă o avertizare eficientă pentru publicul larg. În plus, sistemul RO-ALERT este conceput pentru alte tipuri de urgențe, cum ar fi fenomene meteo extreme, incendii sau atentate.

După producerea cutremurului, echipele operative ale ISU au fost mobilizate rapid pentru a face verificări în teren. Scopul acestora a fost identificarea oricăror eventuale probleme provocate de seism, cum ar fi avarii structurale la clădiri, scurgeri de gaze sau blocaje în trafic. Potrivit datelor furnizate până la ora redactării acestui articol, nicio astfel de situație nu a fost semnalată.

România rămâne o țară cu risc seismic ridicat, în special din cauza activității din zona Vrancea, iar autoritățile recomandă constant populației să fie pregătită pentru astfel de evenimente. În ciuda progreselor tehnologice, cutremurele nu pot fi anticipate cu exactitate, dar o bună informare și cunoașterea măsurilor de protecție pot face diferența în caz de pericol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel