Cutremur de 6,6 în Mediterana de Est. Mii de oameni au fugit pe străzi

Mihaela Horchidan |
Data publicării:
Cutremur, produs în această seară în România. Iată ce magnitudine a avut!
Cutremur, produs în această seară în România. Iată ce magnitudine a avut!

Un seism cu magnitudinea de 6,6 s-a produs marţi dimineaţa în regiunea Mediteranei de Est şi a fost simţit până în Egipt, informează Reuters, care citează Institutul de Cercetare Naţională de Astronomie şi Geofizică din Egipt.

 

Institutul de seismologie al SUA a informat că seismul s-a produs la ora 01:07 GMT, la o adâncime de 19,6 km, la 48 km de oraşul Polis, iar institutul egiptean a adăugat că acesta s-a înregistrat la 415 kilometri depărtare de guvernoratul Damietta, scrie Agerpres.

Seismul s-a simţit şi în Cipru, iar epicentrul s-a situat în Marea Mediterană, la circa 120 kilometri nord-vest de Limassol.

Pentru moment, nu există informaţii despre eventuale victime sau pagube materiale produse de cutremur. Cu toate acestea, mii de oameni au fugit pe străzi şi şi-au petrecut noaptea în aer liber, potrivit postului de stat cipriot RIK.

Seismul a fost resimţit în sudul Turciei, Israel, Egipt şi insulele elene Creta şi Rhodos, a mai relatat RIK

Cipru este situat într-o zonă cu activitate seismică ridicată, în apropierea liniei de întâlnire între placa tectonică eurasiatică şi cea africană. Pe 9 octombrie 1996, un seism de 6,8 grade pe scara Richter a ucis două persoane şi a deteriorat zeci de clădiri din oraşele de coastă Paphos şi Limassol.

Anterior, pe 10 septembrie 1953, un alt cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter a ucis 40 de persoane şi a distrus sute de case, în special în regiunea Paphos, scrie Agerpres.

 

Cutremur de 5,3 grade în Grecia

 

De asemenea, un alt cutremur cu magnitudinea 5,3 pe scara Richter, înregistrat duminică noapte în oraşul Florina din nordul Greciei, a provocat pagube minore, dar a stârnit panică în rândul localnicilor având în vedere că epicentrul a fost localizat la câţiva kilometri distanţă de piaţa centrală, relatează EFE.

Seismul s-a produs la 22:43 GMT, la o adâncime de 13,7 kilometri, la 5 kilometri nord-vest de Florina şi a fost urmat de numeroase replici.

Autorităţile municipale din localităţile Florina, Amindeo şi Prespa, din prefectura Macedonia, au decis să nu redeschidă luni şcolile, cum s-a întâmplat în restul ţării, pentru a putea evalua starea clădirilor.

Potrivit pompierilor, până în prezent au fost raportate mici crăpături în interiorul unor clădiri şi câteva pagube mai serioase la unele balcoane.

După cutremur, localnicii şi-a părăsit casele şi s-au adăpostit în spaţii deschise, unde au fost surprinşi de seria de replici.

Potrivit presei locale, mulţi rezidenţi şi-au petrecut noaptea sub cerul liber sau în propriile autoturisme.

Cutremurul a fost resimţit şi în ţara vecină, Republica Macedonia de Nord, unde a dat naştere unor scene similare, cu cetăţeni ieşind din locuinţe şi petrecând noaptea sub cerul liber, potrivit Agrepres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel