Cum va numi Dragnea noul procuror șef al DNA

Oana Stanciulescu |
Data actualizării: | Data publicării:

După revocarea Laurei Codruța Kovesi cea mai mare temere este cine va urma la conducerea DNA. Va fi un procuror prieten al actualei conduceri politice a țării, va fi o mână moartă? Sigur că teoretic, Constituția prevede separarea puterilor în stat, așadar procurorii nu ar avea nicio legătură cu politica și nici invers.

De ce există însă pericolul ca lucrurile să nu stea așa. În primul rând pentru că mai există un precedent din anul 2012.

În al doilea rând, de mai bine de un an de zile, Liviu Dragnea îi amenință pe față pe procurori, semn că vrea să controleze mersul dosarelor.

În al treilea rând există deja un bilețel roz în coaliția PSD-ALDE și acela aparține lui Călin Popescu Tăriceanu.

Iar în al patrulea rând există un precedent celebru cu un ministru al Justiției care își anunța colegii în ședința de partid că ține sub tejghea dosarele în care apar colegii ei, prioritate având cele ale opoziției. Ministrul se numește Rodica Stănoiu, membru PSD.

Dar să detaliem puțin.

 

Imediat după revocarea lui Kovesi de câtre președintele Klaus Iohannis, personajul principal al acestor vremuri – Liviu Dragnea - a intrat în scenă cu povețe pentru procurori.

În prima sa declarație de după revocare, Dragnea a  avertizat că “ar fi bine ca procurorii să ancheteze pentru aflarea adevărului, nu să acţioneze pe comandamente politice”.

„ Ar fi bine să ancheteze şi să facă cercetări având două obiective esenţiale - aflarea adevărului şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, nu să acţioneze pe comandamente politice”, a spus Dragnea, potrivit News.ro.

Cu doar câteva zile înainte, Dragnea i-a  avertizat în direct la TV pe procurorii care aveau în lucru plângerea penală pe numele lui Dăncilă: “Sper să nu fie niciun procuror care să rişte atât de mult încât să dea curs la această demenţă”.  

Dragnea a mai spus că acest dosar este o comandă de la Iohannis. Afirmația șefului PSD ar putea fi doar o declarație politică sau o devoalare a mentalității acestuia, de a comanda dosare adversarilor politici.


„Nu ştiu dacă vor merge mai departe cu demenţa (n.r. procurorii). Ce vă pot spune cu siguranţă este că este o comandă foarte fermă. Adică nu întâmplător a fost pus imediat Horodniceanu (Daniel Horodniceanu, n.r.) să gestioneze interimar la DIICOT, pentru că nu era obligatoriu să-l pună tot pe el. Aia a fost făcută coordonat. «Te mai ţinem, fă ceva cu aia». Sper să nu fie niciun procuror care să rişte atât de mult încât să dea curs la această demenţă. Este o demenţă. Foarte mulţi procurori riscă să plătească greu. Frica pe care o au îi face să nu mai aibă nicun fel de raţiune. Sunt unii care încearcă să se depărteze de această zonă otrăvită, sunt alţii care nu vor să mai participe la aceste execuţii şi abuzuri, şi sunt alţii care ori de frică, ori că aşa simt ei, rămân acolo ca amazoanele până când moare şi ultimul din statul paralel. Da, au de plătit, pentru că există prevederi în Codul penal care nu au fost aplicate, dar o să fie aplicate. Şi vă spun, oamenii au început să vorbească din diverse parchete, sunt destui care abia aşteaptă să înceapă să vorbească, să spună”, a declarat recent Liviu Dragnea la Antena 3.

Precedentul de care aminteam este din anul 2012. Atunci, doi membri ai CSM - procurorul George Balan şi consilierul Marcel Sâmpetru - au încercat să ajungă procurori șefi, în locul Codruţei Kovesi (Procuror General) şi lui Daniel Morar (şef al DNA), ale căror mandate se încheiaseră, încercând să-şi folosească influenţa pe lângă oameni politici din USL.

Potrivit anchetatorilor, procurorii George Bălan și Marcel Sâmpetru au încercat să obțină de la premierul Ponta numirea lor în funcțiile de procurori șefi, fiind interceptați în timp ce puneau la cale aceste întâlniri pentru a accede la cele două funcții.
Mai mult, spun anchetatorii,  cei doi ar fi obținut informații compromițătoare despre ministrul Transportului, Ovidiu Silaghi, și s-ar fi implicat activ în campania pentru alegerile locale.

Ponta a confirmat la vremea respectivă întâlnirea cu unul dintre procurori, despre care spune că era un simplu prieten.
„Puteau să mă întrebe, „domne îl cunoști?”. Îl cunosc, ne cunoaștem foarte bine, familiile,copiii. Am avut o întâlnire în februarie, dar habar nu aveam că o să fiu prim-ministru.  Nu mi-a propus nimic. Nu era nimic împotriva legii ca el să candideze la o funcție. Nu am vorbit niciodată așa ceva, să îl ajut pe el să ajungă în funcții. Fiind prietenul meu, știa că nu poate să ajungă în nicio funcție. De aia am fost așa liniștit și am spus să dea convorbirile mele”, a spus Ponta la B1, despre întâlnirea cu procurorul George Bălan.

Anchetatorii DNA au mai declarat că mai exista și o a treia persoană implicată, comisarul şef al Şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Ilfov, Vlad Adrian Mihai, care dorea și el să rămână în funcție. Acesta a fost învinuit că a “folosit informaţiile nedestinate publicităţii la care avea acces în virtutea funcţiei şi a permis accesul unor persoane neautorizate la astfel de informaţii”.

Din dovezile anchetatorilor mai reieșea faptul că George Bălan şi Marcel Sâmpetru, ajutaţi de Mirela Plăpcianu (soţia lui Marcel Sâmpetru) şi de Marian Petrache (preşedintele CJ Ilfov) au pus la cale un plan de intoxicare a presei cu informaţii false despre numirile care trebuie făcute la Parchetul General şi DNA.

Despre bilețelul roz și stenogramele Rodicăi Stănoiu nu mai este nimic de spus în plus deoarece ele sunt vii în memoria colectivă.

 

Așadar, nu există în acest moment nicio garanție că persoana desemnată de ministrul Justiției să preia funcția de procuror șef al DNA va fi una intransigentă și profesionistă. Din toate declarațiile și faptele din ultimii ani reiese clar dorința politicului de a subordona justiția. Cine crede că Liviu Dragnea va pierde această ocazie nemaipomenită, la care muncește de mai bine de un an – debarcarea lui Kovesi - și nu-și va numi șef la DNA o persoană agreată, flexibilă, care să dea dovadă de o anumită reținere în prioritizarea dosarelor oamenilor politici sau de ce nu în îngroparea acestora.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel