Cum poți încasa indemnizația pentru creșterea copilului în România

StiriDiaspora Team / 1 apr 2018, 17:48 Salveaza PDF Comentarii
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Poţi beneficia de concediul de maternitate şi de indemnizaţia de creştere a copilului, chiar dacă nu eşti în România.

Astfel, conform Legii 66/19 aprilie 2016, persoanele care în ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.

Valoarea indemnizaţiei

  • Indemnizaţia lunară prevăzută se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.
  • Nivelul indemnizaţiei lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.

Suma medie pe care o primește în România un beneficiar al indemnizației pentru creșterea copilului este de circa 1.759 de lei, conform datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

În februarie, au beneficiat de acest ajutor social 173.431 de persoane. Cei mai mulţi beneficiari erau înregistraţi în Bucureşti, respectiv 24.514, precum şi în judeţele Cluj (8.764 persoane), Timiş (7.280) şi Iaşi (6.841). La finele lunii, erau suspendaţi de la plată 15.137 beneficiari, cei mai mulţi din Capitală (2.062), Cluj (890) şi Iaşi (811).

[citeste si]

Cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în Bucureşti, de 2.606,83 lei, Ilfov - 2.201,28 lei, Cluj - 2.052,29 lei, şi Timiş - 1.957 lei. De asemenea, în cea de a doua lună a anului, au fost efectuate alte plăţi (restanţe, reluări în plată, plăţi neachitate, corecţii etc.) în contul acestui beneficiu în sumă de 27,31 milioane de lei.


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy