Criza zecilor de mii de oi blocate: Cel mai solid scenariu rămâne cel al revenirii acasă

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Cel mai solid scenariu pentru zecile de mii de oi care putea muri de foame şi de sete pe vapoarele româneşti blocate în Suez rămâne cel al revenirii acasă, spune Gabriel Păun, directorul Animals International România.

Gabriel Păun a declarat, duminică seara, la Digi24, că așteptarea deblocării canalului nu mai pare să fie o opțiune, iar celelalte scenarii includ descărcarea animalelor în țări cu care România nu are tratat sau care sunt sub embargo.

În aceste condiții, cel mai solid scenariu pentru oile care urmau să ajungă în Iordania, Arabia Saudită și alte țări din Golf rămâne cel al întoarcerii imediat acasă.

Citește și Cel puțin 130.000 de animale vii din România riscă să moară în zona canalului Suez, după ce navele au rămas blocate

„Cel mai târziu mâine ne situăm în ziua zero, adică ziua în care dacă ele pornesc mai au o șansă să ajungă într-un procent foarte mare în viață și să fie sacrificate în România, unde avem suficientă capacitate de abatorizare, și exportate cu avionul. Este mai rentabil pentru România și cu siguranță se anulează o suferință inutilă a animalelor care vor începe să se împingă unele în altele dacă rămân fără apă și hrană”, a spus Gabriel Păun.

 

Șase vapoare din 11 sunt deja în stare critică

 

Potrivit acestuia, șase vapoare din 11 sunt deja în stare critică, adică trebuiau să ajungă la destinație de două - trei zile.

Deși există un regulament european care îi obligă pe transportatori să aibă cu 25% mai multă hrană decât este plănuit pentru călătoria respectivă, de cele mai multe ori acest lucru nu este respectat.

Întrebat dacă are detalii despre starea animalelor, Păun a spus că nimeni nu se plânge pentru că „nu dă bine”, dar el știe foarte bine care este situația reală, „deloc confortabilă”.

„În câteva zile va fi depășit pragul de stres termic și animalele vor începe să moară”, a adăugat acesta.

 

Soluția cea mai ușoară este să se facă presiuni diplomatice

 

Este vorba despre reputația țării noastre, iar soluția cea mai ușoară este să se facă presiuni diplomatice pentru ca animalele să se întoarcă acasă, potrivit lui Păun.

10 vapoare cu oi din România sunt blocate în canalul Suez. Animalele riscă să moară de foame şi de sete. Blocajul a început marţi în urma eşuării Ever Given, cel mai mare cargo din lume. Acesta a blocat canalul Suez pe întreaga sa lăţime. În ciuda eforturilor permanente ale autorităţilor egiptene, nava nu a putut fi mişcată şi nu se ştie când va fi remediată situaţia, scrie Mediafax.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel