Criza economică din Marea Britanie va fi aproape la fel de dură, în 2023, ca cea din Rusia. Nivelul de trai scade puternic

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Criza economică din Marea Britanie va fi aproape la fel de dură în 2023 ca cea din Rusia. Nivelul de trai scade puternic
Criza economică din Marea Britanie va fi aproape la fel de dură în 2023 ca cea din Rusia. Nivelul de trai scade puternic

Contracţia economică a Marii Britanii din 2023 va fi aproape la fel de profundă ca cea a Rusiei, activităţile fiind afectate o scădere puternică a nivelului de trai al gospodăriilor potrivit aşteptărilor economiştilor.

Goldman Sachs a prognozat în previziunile sale pentru 2023 o scădere de 1,2% a PIB-ului real al Regatului Unit în cursul acestui an, cu mult sub toate celelalte economii majore din G-10 (Grupul celor zece), relatează Știrile PRO TV. Scăderea va fi urmată de o expansiune de 0,9% în 2024, anticipează banca.

Declinul plasează Marea Britanie doar la o mică distanţă faţă de Rusia, despre care banca prevede o scădere de 1,3% în 2023, în condiţiile războiului din Ucraina şi al sancţiunilor economice punitive din partea puterilor occidentale.

Contracţia economică din Rusia va fi urmată de o expansiune de 1,8% în 2024, sugerează cifrele Goldman.

Gigantul de pe Wall Street prognozează expansiuni de 1% în SUA în 2023 şi 1,6% în 2024.

 

Germania va avea a treia cea mai proastă performanță după Rusia și Marea Britanie

 

Germania ar urma să înregistreze cea mai proastă performanţă dintre marile economii după Rusia şi Marea Britanie, cu o contracţie de 0,6% în acest an şi un avans de 1,4% în 2024.

Estimările Goldman pentru Regatul Unit sunt sub un consens de piaţă care anticipează o contracţie a PIB de 0,5% în 2023 şi o expansiune de 1,1% în 2024.

Cu toate acestea, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a estimat, de asemenea, că Regatul Unit va rămâne semnificativ în urma altor naţiuni dezvoltate în următorii ani, în ciuda faptului că acestea s-au confruntat cu aceiaşi factori macroeconomici contrari, apropiind Londra ca performanţă mai mult de Rusia decât de restul G-7.

Zona euro şi Regatul Unit sunt deja în recesiune, au conchis economistul şef al Goldman Jan Hatzius şi echipa sa, deoarece ambele au suferit ”o creştere mult mai mare şi mai lungă a facturilor pentru energia destinată uzului casnic”, care va duce inflaţia la vârfuri mai ridicate decât în alte ţări.

 

PIB-ul Regatului Unit se va contracta cu 1,3% 

 

Firma de consultanţă KPMG a estimat că PIB-ul real al Regatului Unit se va contracta cu 1,3% în 2023, pe fondul unei ”recesiuni relativ superficiale, dar prelungite”, înainte de a vedea o redresare parţială de 0,2% în 2024.

Banca Angliei a majorat dobânda cheie cu 0,50 de puncte procentuale, la 3,5%, în decembrie, pentru că a urmărit să controleze inflaţia, care a încetinit uşor în noiembrie, de la maximul ultimilor 41 de ani din octombrie.

KPMG se aşteaptă ca banca centrală să majoreze dobânda de referinţă la 4% în primul trimestru al acestui an, înainte de a adopta o atitudinesde expectativă, pe măsură ce inflaţia se va diminua treptat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel