Criză de medici în Italia, după demisii în lanț: "Plătim 90 de euro pe oră"

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:
Care sunt noile măsuri aprobate pentru reducerea deficitului de personal medical din spitalele publice
Care sunt noile măsuri aprobate pentru reducerea deficitului de personal medical din spitalele publice

Criza de medici se adâncește în Italia, acolo unde se estimează că 100 de medici își dau demisia lunar. De disperare, o clinică din Italia anunță că plătește tura cu 90 de euro pe oră. 

Anunțul a fost răspândit pe grupurile dedicate medicilor din Italia: "Spital privat caută URGENT un medic care să acopere turele din această seară și mâine seară la spitalul Santorso di Vicenza pentru "coduri albe". Având în vedere urgența imediată, aceste două nopți vor fi plătite cu 90 de euro pe oră. Dacă sunteți disponibil, vă rugăm să ne contactați la..." 

Se întâmplă în Veneto, unde deficitul de medici de urgență a devenit o problemă care afectează acum multe spitale italiene în epoca post-pandemie, unde se estimează că cel puțin 100 dintre ei demisionează în fiecare lună. 

"Până acum am adus medici din Bulgaria, România și Albania, acum vin specialiști din Franța, Germania și Grecia, dar țintim și medicii extracomunitari, pe care sistemul public încă nu îi poate angaja direct (doar Lazio a aprobat recent această posibilitate), și prin urmare sunt angajați de spitalele private. Din păcate, tinerii absolvenți se gândesc de două ori înainte de a alege să lucreze la camera de urgență, din cauza turelor epuizante, a riscurilor asociate mai mari dar și a imposibilității de a lucra în sistemul privat. Ar trebui plătiți mai bine”, spune Carlo Bramezza, directorul general al Autorității Locale de Sănătate Pedemontana, responsabil cu spitalul Santorso. 

Cum justifică firma de HR din Italia angajarea medicilor direct de pe internet

 

Directorul companiei de HR care trebuie să angajeze medicii spune că suma de 90 de euro este oferită temporar. Acesta se scuză pentru anunțul de pe internet spunând că nu acesta este modul în care ei angajează și probabil anunțul a fost pus de alți medici care au vrut să-i ajute. 

"Problema a apărut pentru că în ultimul moment medicul care trebuia să înlocuiască un coleg plecat la muncă în străinătate s-a retras și m-am trezit cu tura neacoperită la câteva ore de la începerea serviciului. În acel moment am început să sun toți specialiștii noștri, pentru că gestionăm multe secții de spitale din regiunea Veneto, oferind salariu mai mare (de obicei variind de la 40 la 60 de euro pe oră) tocmai din cauza urgenţei. Zvonul trebuie să fi ajuns la colegi care l-au transformat într-un mesaj despre care nu știam că există. Au vrut doar să mă ajute, dar indicând numele agenției au alimentat fără să vrea o mare neînțelegere. Noi găsim medicii pe baza resurselor proprii și chiar dacă îi angajăm în ultimul moment, verificăm foarte bine pregătirea lor".

Italia are un deficit imens de asistenți medicali

 

Iar deficitul nu se referă doar la medici ci și la asistenți medicali, care sărbătoresc astăzi Ziua Internațională.

„În timpul pandemiei au murit 83. Această zi este dedicată celor "căzuți la datorie". Este necesar ca guvernul să intervină atât asupra acestui aspect. Conform estimărilor, avem un deficit de 70 de mii de asistente. Sunt mari probleme și cu pregătirea sau recunoașterea profesională”, a explicat Barbara Mangiacavalli, președintele Fnopi. „Sperăm – a adăugat el – să demareze un proces de reformă a traseelor ​​academice și să se extindă competențele asistenților medicali în ceea ce privește autonomia și responsabilitatea pentru activitățile de competență în diversele domenii”.

„Odată cu implementarea PNRR, va fi nevoie de încă 100 000 – a declarat Maurizio Zega, președintele OPI de la Roma. 20.000 de asistenți medicali de familie și comunitare vor trebui să fie angajați până în 2026. O revoluție după Covid: va trebui să ne luăm adio asistenței medicale în favoarea uneia preventive”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel