Crăciun mai scump pentru britanici. De ce produsele vor costa mai mult în perioada sărbătorilor de iarnă

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Crăciun mai scump pentru britanici. De ce produsele vor costa mai mult în perioada sărbătorilor de iarnă
Crăciun mai scump pentru britanici. De ce produsele vor costa mai mult în perioada sărbătorilor de iarnă

Până la Crăciun mai sunt câteva luni bune, însă pe britanici nu-i așteaptă sărbători cu belșug. Cel puțin așa spun reprezentanții producătorilor și comercianților din Regat.

Din cauză că fermierii nu mai au acces la forța de muncă din Uniunea Europeană și costurile importurilor au crescut considerabil, multe dintre mărfurile cu care erau obișnuiți britanicii vor lipsi din magazine.

Lista cuprinde nenumărate produse, de la jucării până la curcanii de Crăciun.

În Marea Britanie, milioane de oameni fac deja planuri pentru sezonul sărbătorilor, dar anul acesta vor trebui să se mulţumească cu o listă mai scurtă de cumpărături de Crăciun şi cu preţuri mai mari în magazine.

„Crăciunul va costa mai mult anul acesta. Nu e niciun dubiu. Alimentele vor fi mai scumpe, îmbrăcămintea, jucăriile, orice te-ai putea gândi, brazii de Crăciun”, spune Steve Bowles, proprietarul unei companii de transport, potrivit Știrile PRO TV.

De vină sunt cheltuielile logistice: aducerea unui container cu mărfuri din China a crescut cu 700% față de anul trecut. În plus, fermierii se plâng că, după Brexit, nu mai găsesc mână de lucru ieftină.

„70% din companiile membre au avut probleme să găsească oamenii potriviţi. Nu e vorba doar de creşterea salariilor, şi creşterea costurilor de transport pune presiune pe companii”, susține Shevaun Haviland, Camera de Comerţ a Regatului Unit, conform sursei citate.

 

62% dintre supermarketuri și centre en-gros se așteaptă să crească prețurile

 

Fermierii spun că problemele de personal provocate de numărul redus de muncitori din Uniunea Europeană vor duce la o scădere în producţie şi la absenţa produselor din magazine.

„De sărbători nu vom mai avea curcani britanici în supermarketuri pentru că nu vor mai fi acolo. Companiile, fermele de curcani au luat decizia că nu vor putea să îi sacrifice şi să-i proceseze”, spune Paul Kelly, fermier.

Nici copiii nu vor găsi prea multe jucării în magazine. Din cauza pandemiei, întreaga lume se confruntă cu o penurie de microcipuri.

„Cu siguranţă, unele dintre cele mai căutate jucării de Crăciun, în ultimii ani, au fost cele interactive. Au microcipuri care răspund la comenzi vocale sau la atingere. Şi unele dintre aceste jucării îndrăgite de copii ar putea fi în cantităţi limitate”, a precizat Max Evans.

Potrivit Camerei britanice de Comerț, 62% dintre supermarketuri și centre en-gros se așteaptă să crească prețurile în lunile următoare.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel