Controversa Gazoductului Nord Stream 2. Armă împotriva invadării Ucrainei (comentariu AFP)

Alexandru Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Mult timp ţintă a criticilor diplomaţiei americane, controversatul gazoduct Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania, în privinţa căruia preşedintele SUA Joe Biden a sfârşit prin a se resemna, revine puternic ca una dintre principalele "pârghii" ale Washingtonului pentru a descuraja Moscova să invadeze Ucraina, comentează AFP. 

Casa Albă nu a precizat clar dacă preşedintele Statelor Unite a fluturat marţi această ameninţare energetică în cursul summitului virtual cu omologul său rus, Vladimir Putin, scrie Agerpres după o relatare AFP.

În faţa presei, însă, consilierul său pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a insistat asupra acestei piese de o "prioritate absolută".

Gazoductul nu este încă în funcţiune



Notând că gazoductul nu este încă în funcţiune, în aşteptarea certificării din partea germană, el a estimat că, prin urmare, nu poate servi drept "pârghie pentru Putin". "Este o pârghie pentru Occident, pentru că dacă Vladimir Putin doreşte ca viitorul Nord Stream 2 să transporte gaz, s-ar putea să nu-şi asume riscul de a invada Ucraina", a spus Jake Sullivan.

Speculaţiile sunt numeroase legate de o iniţiativă a Washingtonului de a tăia Rusia din SWIFT, o piesă esenţială în finanţele mondiale care permite băncilor să facă banii să circule.

Dar această ipoteză, calificată frecvent ca o "opţiune nucleară" în lumina repercusiunilor pe care le-ar avea asupra economiei ruse, dar şi mondiale, ar fi considerată de Statele Unite doar ca ultimă soluţie. De altfel, niciun responsabil american nu a confirmat-o.

"SWIFT ar fi o escaladare majoră", a declarat pentru AFP fostul ambasador american la Kiev William Taylor, vicepreşedinte al think tank-ului United States Institute of Peace.

"Nord Stream 2 este o opţiune serioasă"



În opinia sa, "Nord Stream 2 este o opţiune serioasă", "una dintre cele mai importante măsuri" luate în considerare, pentru că ar permite administraţiei Biden să dea dovadă de fermitate foarte mare, fără a ajunge până la a provoca un seism economic.

"NS2" a otrăvit mult vreme relaţiile dintre Washington şi Berlin.

Statele Unite se opun ferm acestei conducte care trece prin Marea Baltică, ameninţând că vor priva Ucraina de o parte din veniturile încasate din tranzit, dar şi de un mijloc de presiune asupra Moscovei.

În pofida unei clase politice ostile proiectului, niciun guvern american nu şi-a asumat, însă, riscul de a ajunge la o ceartă cu Germania, un aliat-cheie. Iar sancţiunile limitate luate până acum nu au împiedicat construcţia să ajungă la final.

A pus capăt disputei cu germanii



Luând act că finalizarea lucrărilor este de acum inevitabilă, Joe Biden a decis să pună capăt disputei cu germanii prin semnarea în iulie a unui acord cu ei care revine în prezent în atenţia opiniei internaţionale.

Acest text avertiza că, dacă Rusia ar comite "acte agresive împotriva Ucrainei", Germania ar lua măsuri "pentru a limita capacităţile ruseşti de export către Europa în domeniul energetic".

Pe acest compromis, care a trecut în mare măsură neobservat la acea vreme, se bazează astăzi diplomaţia americană.

"Dacă preşedintele Putin mişcă în privinţa Ucrainei, ne aşteptăm la suspendarea conductei", a declarat marţi Victoria Nuland, numărul trei al Departamentului de Stat, în faţa senatorilor americani.

Pentru William Taylor, este o armă puternică deoarece "este un proiect pe termen lung" pentru Kremlin.

Motivul lui Putin



"Motivul pentru care Putin ţine cu adevărat la acesta" este că "i-ar permite să poată deschide şi închide" robinetele de gaz către Europa şi astfel "să influenţeze luarea deciziilor europene", crede el. Prin urmare, o astfel de ameninţare îi va "atrage toată atenţia".

Pe scena politică americană, îi permite şi preşedintelui democrat să răspundă republicanilor care nu-l iartă că s-a resemnat cu construcţia "conductei".

Rămâne de văzut dacă Germania, până acum foarte ataşată de Nord Stream 2, este pregătită să joace jocul american într-un moment în care cancelarul conservator Angela Merkel îi predă puterea social-democratului Olaf Scholz.

"Germanii sunt împărţiţi în această privinţă", a ţinut să menţioneze William Taylor, subliniind că viitorul ministru de externe, ecologista Annalena Baerbock, face parte dintre opozanţii acestui gazoduct. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel