Congres PNL: Liberalii își aleg astăzi președintele. Cele mai importante informații de la eveniment - LIVE UPDATE

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:

Liberalii se întrunesc, sâmbătă, la Romexpo, pentru a-și alege președintele pentru următorii patru ani. În cursă s-au înscris Ludovic Orban și Florin Cîțu. Orban mizează pe baza partidului, iar din echipa lui Cîțu fac parte mai mulți lideri, printre care Emil Boc și Gheorghe Flutur. ȘtiriDiaspora te ține la curent cu cele mai importante informații de la Congresul PNL. 

UPDATE. ora 18.30. Cîțu a fost ales președintele PNL, cu peste 60% din voturi. Premierul a spus că a fost o victorie la care se aștepta.

 

UPDATE. ora. 17.00. S-a încheiat votul pentru conducerea PNL. Liberalii au votat timp de o oră. Florin Cîțu, principalul contracandidat al președintelui PNL spune că a fost un congres „ organizat”. El a fost huiduit de susținătorii lui Orban, de cum a intrat în sală.

 

UPDATE. 16.20. Un delegat s-a accidentat. A fost transportat la spital

Unul dintre delegații Congresului PNL s-a împiedicat pe scenă, la momentul votului. Din primele informații, a suferit o fractură și a fost transportat la spital, relatează antena3.ro

 

UPDATE ORA 16.00. Silviu Zetea și-a anunțat candidatura la președinția României

„Îmi anunț de pe acum candidatura pentru președinția României și îmi retrag candidatura petru orice altă funcție în partid”, a spus Silviu Gelu Zetea, potrivit Mediafax

 

UPDATE ORA 15.00 A început votul

Delegații la congresul PNL au început să voteze. În sală sunt prezenți 4.874 delegați.

UPDATE ORA 14.30 Liberalul Virgil Guran a făcut apel la unitate.

Liberalul Virgil Guran a făcut apel la unitatea partidului, spunând că a văzut, sâmbătă, la Congres, prieteni care nu mai sunt prieteni, oameni care nu se mai salută: „Așa ceva nu trebuie să se întâmple în PNL”, a spus președintele PNL Dâmbovița.

Virgil Guran și-a început discursul prin aducerea aminte a alegerilor interne de acum patru ani, când el a prezentat mesajul lui Mircea Ionescu Quintus.

„Cred că în acest moment se uită de undeva de sus la noi și nu îi place deloc ceea ce vede, ce se întâmplă în PNL și cred că ar trebui să îl ascultăm și să ne dea Dumnezeu mintea să alegem ceea ce trebuie”, a spus Guran.

UPDATE ORA 14.00 Discursul europarlamentarului PNL Rareș Bogdan

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a transmis, sâmbătă, la Congresul PNL, că liberalii trebuie să îşi susţină guvernul şi le-a cerut acestora să se pună în spatele lui Florin Cîţu, pentru că premierul este "un om onest şi de bun simţ".

"De luni mergem în unitate totală. Îi rog pe colegii mei din Braşov, Dâmboviţa, Sectorul 3, Vrancea şi Argeş să îi respecte pe toţi delegaţii la Congres. (...) Nimic nu ne desparte. Adversarii, duşmanii sunt în afara sălii, nu aici. Unitate! Este absolut normal să susţineţi un candidat sau altul, dar nu cred că cinci judeţe puteţi să încercaţi să rechiziţionaţi o sală, bazându-vă pe bunul simţ al celorlalţi", a afirmat Rareş Bogdan, în discursul de susţinere a candidaturii lui Florin Cîţu la preşedinţia PNL.

UPDATE ORA 12.30 Florin Cîțu a fost primit cu huiduieli pe scenă. O parte din participanții la congres strigă "Demisia, demisia!". 

Premierul Florin Cîțu nu a fost lăsat să își susțină moțiunea „România Liberală” la Congresul la care candidează pentru președinția partidului. Din sală se strigă „Demisia”. A intervenit Ludovic Orban, care a cerut delegaților să fie lăsat Cîțu să își prezinte moțiunea.„Nu e nevoie”, i-a spus Cîțu.

Vezi aici informații suplimentare: Florin Cîțu, huiduit la Congresul PNL: "Demisia, demisia!". A intervenit Orban

UPDATE ORA 12.00 Ludovic Orban a susținut un discurs.

Ludovic Orban a amintit că, sub conducerea sa, PNL a câștigat bătălia impotriva PSD și l-a ajutat pe Klaus Iohannis să câștige alegerile prezidențiale.

"Daţi-mi voie să încep prin a vă transmite respectul meu, recunoştinţa, aprecierea pentru munca depusă de fiecare membru al PNL în cei patru ani de activitate. Fără efortul fiecăruia dintre dumneavoastră nu am fi putut realiza nimic, pentru că noi, liderii, suntem nimic fără voi, baza PNL", a spus Orban.

"În condiţii grele, cu un PSD care a capturat aproape integral toate poziţiile statului, cu un PSD cu o majoritate parlamentară apăsătoare, cu un PSD agresiv care a încercat să facă praf justiţia, economia, să diminueze atribuţiile preşedintelui şi a tuturor instituţiilor pe care nu le controla, PNL a dus o luptă de zi cu zi, săptămână cu săptămână, lună cu lună împotriva PSD şi a reuşit să înfrângă această ciumă roşie, să scoată de la guvernare PSD şi a reuşit cu adevărat să îndrepte România în direcţia bună", a mai spus Ludovic Orban.

UPDATE ORA 11.30 Președintele Klaus Iohannis a susținut un discurs.

Nu există niciun motiv real ca premierul să fie demis sau să își dea demisia, a spus Klaus Iohannis, precizând că sunt de neînțeles sabotajele venite din propriul partid. 

Vezi aici declarația completă: Klaus Iohannis, la Congresul PNL: "Nu există niciun motiv premierul să își dea demisia" - VIDEO

UPDATE ORA 11.00 Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Congresul PNL

Președintele Klaus Iohannis a ajuns, sâmbătă, la congresul PNL. Șeful statului a fost întâmpinat de cei doi candidați, Ludovic Orban și de Florin Cîțu. Iohannis îl susține pe Florin Cîțu în cursa pentru șefia partidului.

Klaus Iohannis a ajuns la Romexpo, unde se desfășoară congresul PNL, la ora 11.00.

El a fost întâmpinat de președintele premierul Florin Cîțu și de liderul partidului, Ludovic Orban.

Printre cei care s-au aflat în aproprierea președintelui Iohannis se numără și europarlamentarul Rareș Bogdan.

VIDEO

 

 

UPDATE ORA 10.30 Florin Cîțu a ajuns la Romexpo.

Premierul Florin Cîțu a ajuns la Romexpo, unde sâmbătă are loc congresul PNL. „O să fie un congres organizat impecabil”, a spus candidatul la conducerea partidului.

„După ziua de azi, PNL va fi mai putenic, mai unit și se va pregăti în fiecare zi pentru a câștiga alegeile din 2024”, a spus, la sosirea la Romexpo, premierul Florin Cîțu.

Întrebat despre protestele care au loc în zonă, acesta a spus: „Și AUR, și USR, și PSD sunt în opoziție, asta face opoziția, va protesta îmtotdeauna. Nu am văzut cine sunt protestatarii, dar noi susținem dreptul la opinie”.

UPDATE ORA 10.10 Participanții la Congresul PNL sunt așteptați de mai mulți protestatari, care au adus și un ciolan de 2 metri

Vezi imaginile fabuloase aici: Protest la congresul PNL. Manifestanții au adus un ciolan de 2 metri - FOTO

UPDATE ORA 10.00 Delegații au început să sosească la Romexpo

congres-pnl-romexpo

UPDATE ORA 09.30 - Ludovic Orban a ajuns la Romexpo.

Președintele PNL Ludovic Orban a ajuns la Romexpo, unde, la ora 11.00, este programat să înceapă congresul PNL.

Întrebat despre posibile fraude, Oban a spus: „Încrederea mea este că nu vor fi încercări. Practic, aici ca președinte al partidului n-am putut să intervin. Avem o comisie de organizare a congresului și, de asemenea, avem o comisie de numărare și validare a votului care este formată cu repezentare paritară și care va fi condusă de președintele Comisiei de organizare, Theodor Stolojan. Am încredere că vor fi respectate toate procedurile de vot astfel încât să fie asiguat secretul votului”.

Ludovic Orban vs Florin Cîțu, confruntarea politică a anului

 

Primul care și-a anunțat candidatura la șefia PNL a fost actualul lider, Ludovic Orban. Pe 1 februarie spunea că și-a informat colegii de partid că are intenția de a candida pentru un nou mandat de președinte al Partidului Național Liberal.

„Mi-am informat colegii, pentru că au fost foarte multe speculații, mi-am informat colegii că am această intenție și că o voi prezenta public imediat ce voi propune declanșarea procedurilor de convocare a congresului”, a declarat Ludovic Orban.

Florin Cîțu, după o perioadă în care a ezitat să spună dacă intră în cursa pentru șefia partidului, a anunțat pe 30 mai că va candida. Premierul Florin Cîțu era înconjurat de mai mulți lideri din partid, între care Emil Boc, Raluca Turcan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode, Virgil Popescu, Alina Gorghiu și alții.

„Mulțumesc că sunteți astăzi aici, alături de mine, când fac acest anunț important pentru partid, pentru România și pentru mine. Am decis să mă înscriu în competiția pentru președinția PNL. Le mulțumesc liderilor politici puternici din PNL care au crezut în mine din primul moment în care m-am înscris în partid și care și astăzi mă susțin și fac parte din echipa mea”, spunea atunci Cîțu.

Moțiunea lui Cîțu se numește România Liberală

 

„Am intrat în această cursă pentru că am realizat că este nevoie de mai mult. Era nevoie de mai mult liberalism și în Partidul Național Liberal... După 25 septembrie altfel se vor lua deciziile în PNL, eu construiesc echipe, avem nevoie de toți... Această candidatură nu este despre mine sau contracandidatul meu, este despre viitorul PNL și despre viitorul României. Trăiască România liberală”, spunea Florin Cîțu.

Perioada de campanie internă a fost marcată de o serie de atacuri între cei doi contracandidați.

Florin Cîțu afirma, la TVR, că actualul lider liberal alege „un mod foarte urât de a ieși din politică” și poate își va asuma propriile declarații cu privire la demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților, dacă va pierde cursa electorală internă.

Recent a venit și răspunsul lui Orban: „A spus că mi-am ales un mod urât de a ieşi din politică. Da ce m-a băgat el în politică, să spună când o să ies? El decide cine intră şi cine iese din politică? Nu îi e ruşine un pic?”.

Un alt motiv de dispute între cei doi a fost postarea lui Cîțu în care apăreau pe Instagram secvențe din „Superman Returns”, însă cu fața sa în locul actorului, dar și declarația în care a recunoscut că nu știe cât costă o pâine.

„Ai aruncat țara în criză, ești amenințat de moțiune de cenzură, să te postezi în Superman chiar mi se pare o problema mare”, a spus Orban.

„Am simțul umorului, le pun și asta mi se pare bizar: că nu mai este simțul umorului în România. Le pun și râd de mine. Filmulețul cu Superman era așa de bine făcut, era distractiv și foarte bine făcut. Sunt diferit poate de ceilalți (premieri - n.r.) pentru că sunt foarte sincer. Este un cont personal de Instagram, mi s-a părut distractiv și am pus acolo. Mă așteptam ca PSD, AUR sau USR să mă atace. Reacția lui Ludovic Orban mi s-a părut bizară, dar înțeleg că este acum în tabăra USR și PSD și trebuie să fie alături de ei”, a reacționat prim-ministrul.

Întrebat dacă se consideră Superman, Cîțu a spus că nu, iar postările sale sunt un mod de a comunica altfel: „lipsa simțului umorului mi se pare o problemă totuși. Să nu ai simțul umorului și să fii încleștat într-o luptă este trist”.

De asemenea, actualul lider al PNL l-a acuzat pe Florin Cîțu că a generat criza guvernamentală și că a decis, fără să informeze președintele formațiunii sau forurile de conducere, de intenția de a demite un ministru USR PLUS, ceea ce a dus la ieșirea USR PLUS de la guvernare și la depunerea unei moțiuni de cenzură pentru care Guvernul a sesizat CCR.

Ludovic Orban a acuzat "șmecherii"

 

Pe 11 septembrie, în contextul în care Florin Cîțu este susținut de peste 30 de lideri de organizații județene, Orban a acuzat „șmecherii” pentru desemnarea delegaților la congres. De asemenea, el spunea anterior că în decizia alegerii președintelui PNL trebuie să conteze doar voința membrilor de partid, nu cea a unei „entități din exteriorul” formațiunii, spune Ludovic Orban: „Luarea deciziei nu trebuie să fie apanajul a 20-30-50 de oameni”.

„Fiecare dintre dvs. aveți în mâini soarta partidului. Unii aleg o strategie în care aduc președinți de filiale în susținerea candidaturii lor. Strategia mea este cu totul și cu totul diferită. Eu știu că fiecare membru al PNL are discernământ, are o responsabilitate pentru viitorul Partidului Național Liberal și va participa la luarea deciziei în mod activ, pentru că luarea deciziei nu trebuie să fie apanajul a 20-30-50 de oameni. În decizia pe care o luăm trebuie să conteze doar membrii PNL și nicio altă entitate din exteriorul PNL, pentru că e destinul pe care-l vom avea împreună”, a spus Ludovic Orban la conferința de alegeri din filiala Constanța.

Recent, președintele Klaus Iohannis, aflat la Adunarea Generală ONU de la New York, și-a declarat susținerea față de premierul Florin Cîțu și a anunțat că va participa la lucrările congresului PNL.

Congres PNL cu peste 5.000 de participanți

 

La Congresul PNL care se va desfășura pe 25 septembrie vor participa aproximativ 5.000 de oameni.

Toți participanții la Congresul PNL vor avea certificat pentru a dovedi că sunt vaccinați, au trecut prin boală sau au rezultat negativ la testarea COVID. Documentul va fi solicitat la intrarea în sala unde va fi congresul și va fi verificat de șefii delegațiilor din țară. Președinții filialelor PNL sunt obligați să se asigure că membrii delegației au toate documentele asupra lor și vor semna o declarație pe propria răspundere. Nicio delegație nu va putea avea invitați din cauza regulilor anti-COVID.

În weekend, subprefectul capitalei Antonela Ghiță a anunțat că, în condițiile actuale, evenimentul PNL ar putea fi organizat doar cu jumătate din numărul anunțat de participanți din cauza creșterii numărului de persoane infectate în București. În aer liber pot fi mai multe persoane doar dacă acestea sunt vaccinate, conform regulii.

„Organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale cu un număr mai mare de 2500 de spectatori este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”, scrie în decizia autorităților.

Congresul PNL se va desfășura la Romexpo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel