Confruntarea Israel-Hamas ar putea duce la scumpiri fără precedent la pompe

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Războiul dintre gruparea islamistă Hamas și Israel prezintă unul dintre cele mai semnificative riscuri geopolitice pentru piețele petroliere de la invadarea Ucrainei de către Rusia anul trecut, relatează Reuters. 

Spre deosebire de Rusia, unul dintre cei mai mari producători de petrol și gaze din lume, Israelul are o producție de energie foarte modestă. Dar există riscul ca războiul să se răspândească la marii producători de energie din Orientul Mijlociu și să afecteze fluxurile de petrol și gaze.

Deși aceste fluxuri nu au fost încă afectate, analiștii și observatorii pieței indică câteva complicații potențiale majore în cazul în care conflictul se intensifică.

În primul rând, SUA ar putea înăspri sau intensifica aplicarea sancțiunilor împotriva Iranului în cazul în care ar fi implicată în atacul Hamas asupra Israelului, ceea ce ar putea tensiona și mai mult o piață a petrolului deja subaprovizionată. Iranul ar putea riposta prin întreruperea fluxurilor de energie de la vecinii OPEC prin Strâmtoarea Ormuz.

În al doilea rând, o înțelegere intermediată de Washington pentru normalizarea relațiilor dintre Arabia Saudită și Israel, care ar putea duce la creșterea producției de petrol în Regat, ar putea fi deraiată.

CUM A REACTIONAT PÂNĂ ACUM PIAȚA DE PETROL? 



Petrolul Brent a crescut cu peste 5 dolari până la peste 90 de dolari pe baril în ultima săptămână, de când Hamas a lansat un atac surpriză asupra Israelului pe 7 octombrie.

Analiştii şi experţii din industrie, care se aşteptau la un recul mai puternic, au recunoscut că situaţia era diferită față de criza petrolului din 1973, când Arabia Saudită a condus un embargo împotriva naţiunilor care sprijiniseră Israelul în timpul războiului de la Yom Kippur, ceea ce a făcut ca preţurile să crească vertiginos.

Arabia Saudită și Rusia au anunțat deja reduceri voluntare de aprovizionare până la sfârșitul anului 2023, împingând prețurile petrolului la maximele ultimelor 10 luni la sfârșitul lunii septembrie, înainte ca preocupările macroeconomice să le reducă dramatic săptămâna trecută.

David Goldwyn, un fost trimis special pentru afaceri internaționale în domeniul energiei la Departamentul de Stat al SUA, a spus că elementele fundamentale vor rămâne un factor mai mare al prețurilor decât războiul.

Rob Thummel, manager de portofoliu la Tortoise Capital, a declarat că este puțin probabil ca prețul petrolului să crească substanțial dacă nu vor exista perturbări în Strâmtoarea Ormuz, cea mai importantă arteră petrolieră din lume care transportă o cincime din aprovizionarea globală. 

CE ÎNSEAMNĂ CONFLICTUL PENTRU EXPORTURILE IRANIENE?



În ciuda sancțiunilor SUA, exporturile de țiței iraniene au crescut semnificativ în acest an, compensând o parte din reducerea voluntară de 1,3 milioane de barili pe zi (bpd) de către Riad și Moscova.

Iranul, susținătorul Hamas, a negat orice implicare în atacul grupului asupra Israelului. 
Ministrul petrolului iranian, Javad Owji, a afirmat vineri că petrolul va atinge 100 de dolari pe baril „pe baza evoluțiilor recente din Orientul Mijlociu”.

Sancțiunile mai stricte ale SUA asupra Teheranului ar amenința aprovizionarea cu țiței și ar crește prețurile energiei atât la nivel global, cât și pe plan intern, lucru pe care președintele Joe Biden va dori să evite înainte de alegerile din 2024.

Dar analistul RBC Capital Markets, Helima Croft, a declarat că „probabil” va fi dificil pentru administrația Biden să continue cu „regimul său permisiv de sancțiuni”, care a permis producției de petrol a Iranului să se apropie de nivelurile de dinainte de 2018.

Cu toate acestea, alți analiști nu se așteaptă ca SUA să riscă întreruperi de aprovizionare.

„Având în vedere că obiectivele de politică nu au vizat fluxurile de petrol rusești nici măcar în apogeul conflictului Rusia-Ucraina, nu ne așteptăm ca nici exporturile de petrol iraniene să fie constrânse”, au spus analiștii Macquarie.

Analiștii FGE au spus că este puțin probabil ca SUA să înăsprească sancțiunile fără ca Arabia Saudită să fie de acord să înlocuiască butoaiele iraniene pierdute, ceea ce au adăugat că nu au văzut că se întâmplă.


Arabia Saudită suspendă planurile susținute de SUA de normalizare a legăturilor cu Israelul, au declarat vineri pentru Reuters surse familiare din anturajul Riadului, semnalând o reevaluare rapidă a priorităților sale de politică externă din cauza războiului dintre Israel și Hamas.

SUA încearcă să intermedieze o apropiere între Arabia Saudită și Israel, în care Regatul ar normaliza legăturile cu Israelul în schimbul unui acord de apărare cu Washingtonul.

Arabia Saudită a declarat Casei Albe că este dispusă să stimuleze producția de petrol la începutul anului viitor pentru a ajuta la asigurarea acordului, a informat Wall Street Journal săptămâna trecută.

Washingtonul a spus că eforturile ar trebui să continue, dar Ben Cahill de la Centrul de Studii Strategice și Internaționale din SUA a declarat că discuțiile ar putea fi acum suspendate, închizând o cale importantă de cooperare dintre SUA și Arabia Saudită.

CUM A REACTIONAT OPEC+?



Ministrul Energiei al Arabiei Saudite, Prințul Abdulaziz, a declarat săptămâna aceasta pentru CNBC - în primele sale comentarii de la începutul războiului - OPEC și OPEC+ au trecut prin multe provocări înainte, iar membrii săi au fost „conectați” și „coeziunea lor nu ar trebui contestată”.

Purtătorul de cuvânt al ministerului petrolului din Irak a declarat pe 12 octombrie că OPEC+, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații conduși de Rusia, nu face reacții neclintite la provocările pieței.

Vicepremierul rus Alexander Novak a adăugat joi că prețurile actuale ale petrolului au luat în considerare conflictul și reflectă convingerea pieței că riscurile prezentate de ciocniri nu sunt atât de mari.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat în această săptămână că acțiunile OPEC+ vor continua „pentru predictibilitatea pieței petroliere”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel