Comisia Europeană va coordona ajutorul de urgenţă pentru Ucraina

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Comisia Europeană coordonează ajutorul de urgenţă oferit de ţările UE Ucrainei şi este pregătită să ajute statele membre de la graniţă să-i primească pe ucrainenii care fug din ţara lor din cauza invaziei ruseşti, a anunţat vineri executivul Uniunii Europene, informează EFE.

În urma solicitării guvernului de la Kiev de asistenţă în domeniul protecţiei civile, Bruxelles-ul direcţionează provizii suplimentare de articole de îngrijire medicală, precum truse de prim ajutor, îmbrăcăminte de protecţie, dezinfectanţi, precum şi corturi, echipamente de stingere a incendiilor, generatoare de energie şi pompe de apă, a precizat executivul UE într-un comunicat.

Acest sprijin acordat Ucrainei prin intermediul mecanismului de protecţie civilă al UE include oferte din partea Sloveniei, României, Franţei, Irlandei, Austriei, deja făcute săptămâna trecută, precum şi asistenţă suplimentară din partea Croaţiei, Germaniei, Italiei, Lituaniei, Spaniei, Danemarcei şi Suediei, inclusiv peste două milioane de articole de primă necesitate.

 

UE va oferi protecţie ucrainenilor care fug din ţara lor



În paralel, comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a discutat cu miniştrii din România, Polonia, Ungaria şi Republica Moldova despre modul în care UE le poate ajuta în ceea ce priveşte protecţia ucrainenilor care fug din ţara lor. De asemenea, Republica Moldova a solicitat asistenţă prin intermediul mecanismului de protecţie civilă.

Miniştrii de interne din UE vor avea o reuniune de urgenţă la sfârşitul acestei săptămâni pentru a discuta chestiuni legate de invazia Rusiei în Ucraina, a anunţat vineri ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, printre acestea fiind de aşteptat să fie abordat acest flux migrator excepţional.

Republica Moldova a activat joi seara Mecanismul de Protecţie Civilă al UE, solicitând asistenţă în gestionarea fluxurilor de migraţie.

''Solidaritatea nu a contat niciodată mai mult, iar acum este momentul să ne arătăm sprijinul pentru Ucraina"

Politicianul sloven a adăugat că echipele sale "lucrează 24 de ore din 24, 7 zile din 7, în strânsă cooperare cu ţările vecine pentru a le ajuta să ofere protecţie ucrainenilor forţaţi să fugă din ţara lor".

Centrul de coordonare a răspunsurilor de urgenţă al UE este în contact permanent cu autorităţile ucrainene şi cu ţările vecine pentru a canaliza asistenţa suplimentară, a declarat Comisia Europeană.

Conform estimărilor acesteia, invazia ar putea duce la fuga a până la un milion de persoane către ţările din estul Uniunii Europene, inclusiv Polonia, Ungaria, România şi Slovacia.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel