Comisia Europeană ar putea suspenda "Venitul de Cetățenie" plătit de Italia: "Încalcă drepturile privind libera circulație"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Comisia Europeană cere analiza Venitului de Cetățenie acordat în Italia
Comisia Europeană cere analiza Venitului de Cetățenie acordat în Italia

Lovitură pentru milioane de cetățeni care primesc Venitul de Cetățenie (Reddito di cittadinanza). Comisia Europeană consideră că acest tip de venit încalcă drepturile privind libera circulație a lucrătorilor. O procedură de infringement urmează să fie inițiată. 

Venitul de cetățenie din Italia nu este în conformitate cu legislația UE privind libera circulație a lucrătorilor, drepturile cetățenilor, rezidenții și protecția internațională. Aceasta este opinia Comisiei Europene, care a deschis o procedură de infringement împotriva Italiei, deoarece acest tip de ajutor discriminează alți lucrători din UE.

O procedură de infringement urmează să fie inițiată și în cazul alocației unice pentru copii. Potrivit Comisiei, aceste norme încalcă legislația UE, deoarece nu tratează în mod egal cetățenii UE, ceea ce constituie o discriminare, scrie agenția italiană de presă ANSA.

Comisia Europeană reclamă condiția ca beneficiarii să fi locuit în Italia timp de 10 ani  

 

Prestațiile de asistență socială, cum ar fi "venitul de cetățenie", explică Comisia într-o notă, "ar trebui să fie pe deplin accesibile cetățenilor UE care sunt angajați, care desfășoară activități independente sau care și-au pierdut locul de muncă, indiferent de istoricul lor de ședere".

Prestațiile de venit, continuă de asemenea Comisia Europeană, ar trebui să fie extinse și pentru cetățenii UE care nu lucrează din alte motive, cu singura condiție ca aceștia să aibă o ședere legală în Italia de peste trei luni, precum și pentru rezidenții pe termen lung din afara UE.

Cerința de a locui în Italia timp de 10 ani "se califică drept discriminare indirectă", scrie Comisia. În cele din urmă, sistemul italian de venit minim discriminează în mod direct beneficiarii de protecție internațională, care nu pot beneficia de el.

Autoritățile din Italia au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde la preocupările exprimate de Comisie. Dacă nu reușește să facă acest lucru, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

 

----------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel