Comisarul european Adina Vălean, despre ”pașaportul verde”: Are rolul de a ușura călătoriile, dar decizia va rămâne la nivelul țărilor

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
adina_valean_comisar_european
adina_valean_comisar_european

Comisia Europeana a prezentat un plan cu privire la "pașaportul verde", care le va permite europenilor vaccinați sau cu test COVID negativ să călătorească în interiorul Uniunii. Comisarul european Adina Vălean a explicat că pașaportul verde este un instrument tehnic, o unificare a documentelor legate de pandemie, astfel încât ele să fie folosite ușor de folosit la graniță.

"Planul își propune să relanseze industria turismului pe continent, aruncată de pandemie într-o criza gravă. Comisarul european Adina Vălean a declarat la TVR că pașaportul verde va fi reglementat înainte de sezonul de vară. Ceea ce propune Comisia astăzi nu este un pașaport, ci este un instrument tehnic, o unificare a documentelor legate de pandemie la nivel european, astfel încât ele să fie folosite ușor de către cei care au nevoie de ele la trecerea la frontieră", a explicat Adina Vălean.

citeste si: E OFICIAL: Pașaport COVID la nivel european, de la 01 iunie

"Acest pașaport nu este în sine un document care să-ți asigure libera circulație, ci este un document care să fie ușor recunoscut la graniță, să ușureze trecerea trasfrontalieră către țări care solicită un astfel de document, eventual  pentru ridicarea altor restricții", a adăugat Adina Vălean. Comisia Europeană a adoptat documentul pentru reglementarea pașaportului verde și urmează să fie aprobat de Consiliu European și de Parlamentul European. "Noi ne așteptăm ca înainte de sezonul de vară, să avem adoptată această reglementare, la începutul lunii iunie să fie deja adoptată. Instrumentul are designul necesar pentru a ușura călătoriile, dar decizia dacă se cere un astfel de document sau nu, va rămâne la nivelul țărilor europene", a spus Adina Vălean.

 

Adeverinţă electronică verde pentru a libera circulaţie

 

Comisia Europeană propune miercuri crearea unei adeverinţe electronice verzi pentru a facilita libera circulaţie, în condiţii de siguranţă, în interiorul UE, în timpul pandemiei de COVID-19, informează un comunicat al executivului comunitar. Adeverinţa electronică verde va constitui dovada că deţinătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19. Adeverinţele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, şi vor include un cod QR care să le garanteze securitatea şi autenticitatea. Comisia Europeană (CE) va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverinţele pot fi controlate în înteeaga UE şi va sprijini statele membre în ceea ce priveşte punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverinţelor. Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricţii în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în acelaşi mod călătorilor care deţin o adeverinţă electronică verde.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel