Ciorbea lovește din nou: Relația deținuților cu familiile e AFECTATĂ. A sesizat CCR

Narcis Popa |
Data publicării:

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională a României în legătură cu prevederile unui articol din legea privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, precizând că îngrădirea dreptului de vizită, implicit suspendarea dreptului la vizită, afectează relaţia deţinuţilor cu familiile şi reduce rolul incluziunii sociale post-liberare.

"Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 101 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, apreciind că acestea sunt de natură a aduce atingere prevederilor constituţionale ale art. 11, art. 26 şi art. 53 din Constituţie referitor la dreptul internaţional şi dreptul intern, dreptul la viaţa intimă, familială şi privată, respectiv restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi, raportate la art. 8 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale privitor la dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, motivat de faptul că nu păstrează un just echilibru între interesele concurente, anume: interesul statului în legătură cu ordinea publică, dar şi interesul persoanei de a-i fi garantată viaţa intimă, familială şi privată", informează Avocatul Poporului. 

Potrivit sursei menţionate, demersul Avocatului Poporului are drept finalitate punerea în acord a legislaţiei interne în domeniul sancţiunilor disciplinare aplicate deţinuţilor cu reglementările europene şi internaţionale: Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, Regulile penitenciare Europene şi Ansamblul de reguli minime ale Naţiunilor Unite privind tratamentul deţinuţilor, care stabilesc că sancţiunile disciplinare sau măsurile restrictive nu presupun interzicerea contactelor cu familia.

Cunoscând aceste tendinţe europene şi internaţionale, Avocatul Poporului îşi exprimă opinia că includerea dreptului de a primi vizite în categoria drepturilor care pot fi îngrădite şi implicit aplicarea sancţiunii disciplinare constând în suspendarea dreptului la vizită afectează relaţia deţinuţilor cu familiile şi reduc rolul incluziunii sociale post-liberare a persoanelor private de libertate, precizează sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel