Fostul premier Marcel Ciolacu a transmis marți un mesaj dur pe rețelele sociale, în care acuză actuala guvernare că folosește „panica economică” drept pretext pentru măsuri de austeritate și creșteri de taxe care îi afectează în primul rând pe românii cu venituri mici și medii. Ciolacu susține că a plătit deja prețul politic pentru greșelile sale și că, în pofida criticilor, România nu se află într-un „dezastru economic”, așa cum lasă să se înțeleagă actualii decidenți.
„Frica de rating ‘junk’ nu trebuie să fie motiv pentru austeritate oarbă”, afirmă fostul premier, care își apără bilanțul de la Palatul Victoria și acuză unii lideri politici că distorsionează realitatea economică pentru a justifica tăieri și majorări de taxe.
„Dacă trebuie să fac pușcărie pentru Autostrada Moldovei, o accept”
Ciolacu spune că nu se dezice de greșelile făcute în timpul mandatului său, dar atrage atenția că multe dintre acuzațiile aduse sunt nefondate sau scoase din context. El invocă, printre altele, plângerile penale pe numele său, pe care le cataloghează drept „ridicole”.
„Dacă trebuie să fac și pușcărie ca să avem, după 30 de ani, Autostrada Moldovei, atunci accept fără regrete”, a scris Ciolacu.
Fostul lider PSD susține că România se află pe o traiectorie de dezvoltare, nu în pragul colapsului economic, și aduce în sprijinul afirmațiilor sale mai multe date economice.
"În primul rând, nu am preluat România cu un deficit de sub 3%, ci de aproape 7%. E simplu să spui ”PSD este vinovat”, dar PSD a avut premier doar un an și zece luni din ultimii 5 ani și jumătate. Acesta este adevărul. Am intrat la guvernare după ce deficitul a explodat nepermis, în urma a tot felul de cheltuieli nesăbuite: sute de milioane de euro către diverși afaceriști obscuri, achiziții de rachete în avans, jaful din pandemie cu măști neconforme, miliardul de euro pe vaccinuri și așa mai departe. Adăugați la asta liberalizarea haotică din energie și războiul din Ucraina, care au dus la explozia dobânzilor și veți avea tabloul complet. Apropos, astăzi plătim dobânzi la împrumuturile uriașe de atunci care au crescut datoria publică de la 34 la 49% în numai doi ani", scrie Ciolacu.
Ciolacu: „Am crescut PIB-ul cu 46%, investițiile s-au dublat”
Printre principalele realizări din perioada în care a condus Guvernul, Marcel Ciolacu menționează:
Creșterea PIB-ului României cu 46% în ultimii trei ani, de la 242 la 354 de miliarde de euro;
Majorarea salariului mediu net la peste 1.000 de euro și a pensiei medii la peste 500 de euro;
Dublarea investițiilor publice, de la 59 la 120 de miliarde de lei, cu perspective de a ajunge la 149 de miliarde în 2025;
Reducerea inflației de la 10,3% la 4,9%, pe fondul plafonării prețurilor la energie și alimente de bază;
Rezerve valutare record, de 72 de miliarde de euro, și peste 10 miliarde de euro în Trezorerie.
Fostul premier afirmă că deficitul bugetar crescut, intens criticat de actuala guvernare, a fost folosit în proporție de 80% pentru investiții în infrastructură, educație și sănătate, nu pentru „pile și amante”, așa cum acuză opoziția.
Austeritatea, o greșeală periculoasă, spune fostul premier
Marcel Ciolacu avertizează că măsurile de austeritate, precum creșterea TVA sau taxarea pensiilor, vor afecta puternic populația și vor conduce, inevitabil, la contractarea economiei.
„Austeritatea oarbă NU reduce deficitul – îl adâncește. Scade consumul, se taie investiții, economia se contractă”, susține fostul premier, care atrage atenția că panica indusă în societate este „mai periculoasă decât deficitul” și riscă să transforme o problemă bugetară punctuală într-o criză economică profundă.
În plus, Ciolacu reclamă faptul că măsurile fiscale promise împotriva câștigurilor speculative de pe bursă, din criptomonede sau asupra profiturilor excesive ale multinaționalelor „au dispărut brusc”, sugerând că presiunea marilor grupuri economice ar fi contribuit la abandonarea acestor propuneri.
Mesajul către actuala guvernare: „Reduceți risipa, nu striviți economia”
În finalul mesajului său, fostul premier subliniază că susține necesitatea reducerii deficitului bugetar, dar cere ca acest proces să fie făcut echilibrat, fără măsuri dure care să lovească în populație și în mediul economic.
„Nu trebuie să dăm cu barda, cuprinși de false impulsuri mesianice și impresii de eroi economici, ci să reducem risipa – fără a strivi economia”, a conchis Marcel Ciolacu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News