Cine este bărbatul care a câștigat la loto de 14 ori folosind matematica. Românul locuiește acum fără griji pe o insulă din Pacific

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Cine este bărbatul care a câștigat la loto de 14 ori folosind matematica. Românul locuiește acum fără griji pe o insulă din Pacific / Foto: Unsplash
Cine este bărbatul care a câștigat la loto de 14 ori folosind matematica. Românul locuiește acum fără griji pe o insulă din Pacific / Foto: Unsplash

Economistul Ștefan Mandel cu dublă cetățenie, atât română cât și australiană, a venit cu o abordare diferită și mult mai eficientă a matematicii, mai exact un algoritm cu care a reușit să câștige de 14 ori la loto. Iată povestea lui.

Dacă doriți să câștigați la loto, este obișnuit să vă bazați pe noroc ca factor determinant. Mulți oameni recurg la practici superstițioase, cum ar fi purtarea unui trifoi sau altele. Cu toate acestea, în anii 1980, economistul româno-australian Ștefan Mandel a venit cu o abordare diferită și mult mai eficientă: un algoritm.

De-a lungul carierei sale extraordinare, Ștefan Mandel a reușit să câștige la loto de 14 ori în total. Primele sale două câștiguri au fost obținute în România, țara sa natală, unde a încercat să strângă suficienți bani pentru a-și scoate familia din țara comunistă de atunci și a o aduce în Australia, unde a reușit să câștige la loterie de alte 12 ori, potrivit Business Insider.

Cum să câștigi la loto cu ajutorul matematicii?

 

Metoda românului se baza pe un calcul destul de elementar: dacă el cumpăra bilete cu anumite blocuri de numere specifice, putea fi asigurat de cel puțin locul doi. Concret, Mandel a descoperit că, la anumite loterii, jackpotul era de peste trei ori mai mare decât costul de cumpărare a fiecărei combinații posibile. Astfel, presupunând că putea cumpăra toate combinațiile de numere, investiția era practic garantată.

Cu această idee inovatoare în minte, Ștefan și-a convins doi prieteni din România să se alăture schemei sale, devenind astfel primii săi "investitori". În loc să se claseze pe locul al doilea, însă, trio-ul a avut un succes și mai mare: a câștigat premiul întâi.

 

Românul a reușit să câștige de 12 ori de-a lungul anilor 1980



După cum a relatat The Washington Post în 2019, odată stabilit în Australia, românul și-a perfecționat planul de a câștiga la loto. Folosind o cameră plină de imprimante și un program de calculator creat chiar de el, Ștefan Mandel a calculat meticulos logistica achiziționării tuturor combinațiilor de numere pentru o anumită loterie, garantându-și astfel premiul.

Singura cerință era să aibă suficienți bani pentru a cumpăra toate biletele. Prin urmare, românul a căutat și a găsit mai mulți investitori dispuși să participe la schema sa, promițându-le o parte din câștiguri. Iar metoda a funcționat în mod spectaculos. Atât el, cât și investitorii săi au câștigat la loterie în mod repetat.

După cum a dezvăluit într-un interviu pentru emisiunea TV "How did they do it?" din anii 1990, Mandel a reușit să câștige de 12 ori de-a lungul anilor 1980.

Noua loterie din Virginia

 

Una dintre victoriile impresionante ale lui Ștefan Mandel, nu este totuși în Australia, ci în Statele Unite. Acolo a descoperit loterii cu jackpoturi care depășeau cu mult costul de cumpărare a tuturor combinațiilor posibile. Un caz deosebit de interesant a fost cel al noii loterii din Virginia, care folosea la extragerile sale doar numerele de la 1 la 44, ceea ce înseamnă că existau 7.059.052 de combinații posibile, considerabil mai puține decât loteriile obișnuite, cu peste 25 de milioane de combinații.

După ce și-a pus planul în aplicare și după două zile de cumpărături frenetice, echipa lui Mandel, cu banii a 2.524 de investitori, a reușit să achiziționeze 6,4 milioane din cele 7 milioane de combinații. Și, deși există întotdeauna un risc inerent în metoda lui Mande, el și echipa sa au obținut victoria dorită.

Metoda nelegală și introducerea de noi legi

 

În ciuda faptului că a fost investigată de FBI și de CIA, nu s-a găsit nicio dovadă că ar fi comis vreo infracțiune. În total, pe parcursul celor 14 câștiguri la loto, românul a încasat milioane de dolari în premii pentru el și pentru investitorii săi. De exemplu, în 1987, el a câștigat un premiu de 1,3 milioane de dolari, din care a luat acasă 97.000 de dolari, potrivit Business Insider.

În cele din urmă, Australia și Statele Unite au introdus atât de multe modificări în legile loteriei încât fac ca planul lui Ștefan Mandel să fie imposibil în prezent. Nu mai poți cumpăra bilete de loterie în vrac sau să le tipărești acasă, două părți cheie ale formulei lui Mandel.

De la sfârșitul carierei sale de succes și neconvenționale, potrivit presei, românul duce o viață liniștită în Vanuatu, o frumoasă insulă din Pacificul de Sud, cunoscută pentru vulcanii și cascadele sale impresionante.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel