EXCLUSIV  Chirie în Belgia: misiune imposibilă, mai ales pentru străini. "Dacă vii cu un astfel de nume, ești refuzat din start" 

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
E tot mai greu să-ți găsești chirie în statele din vestul Europei (Foto: Freepik)
E tot mai greu să-ți găsești chirie în statele din vestul Europei (Foto: Freepik)

Un român din Belgia spune că este foarte dificil să găsești o chirie în această țară, în contextul în care cererea este foarte mare, în raport cu oferta disponibilă. El spune că a avut noroc să-și găsească o locuință, mulțumită surorii sale care a garantat pentru el. 

Ciprian Petcu, un român stabilit în urmă cu 14 ani în Belgia, a vorbit în emisiunea Departe de România despre integrarea în această țară și despre situația dezechilibrată de pe piața chiriilor. "Am avut noroc cu sora mea", spune el, în contextul în care e "greu pentru belgieni" să găsească o chirie. 

"Am avut un noroc imens, pentru că sora mea era aici. N-am fost tipul normal de migrant. Având pe cineva aici, ne-am putut baza pe o cazare, pe sprijin. Aveam pe atunci un job prin Interim, un birou de plasare a forței de muncă, dar nu era un contract fix. Cei care închiriau apartamente erau reticenți în a-mi închiria ceva, iar Florinela (sora lui Ciprian, n.r.) s-a pus garant în cazul în care trebuia plătită chiria sau în caz de daune. Ne-a fost mult mai ușor decât altora care au venit fără a avea pe nimeni", spune Ciprian.

Chirie în Belgia, misiune imposibilă

 

Românul spune că e foarte greu să-ți găsești chirie în Belgia, în contextul în care piața este foarte dezechilibrată.

"E greu să-ți găsești chirie ca român în Belgia?", a întrebat moderatorul.

"E greu să-ți găsești chirie ca belgian în Belgia. It's a sellers market (e o piață a vânzătorului, n.r.). Sunt mulți oameni care se înscriu pentru un apartament și stau pe liste de așteptare cu câte 20-30 de oameni. Apoi tu, ca ofertant, când ai de ales între 20-30 de oameni alegi pe cineva care va sta acolo cât mai mult, în funcție de salariu, etc.", mai spune românul.

Statul belgian încearcă să ușureze accesul migranților la chirii.

"Statul încearcă totuși să intervină și să nu-i mai lase pe cei care închiriază să ceară dovada salariului și numele. Vii cu un nume de 'Hassan', un nume de magrebian, ești refuzat din start. E greu de zis dacă și unde sunt cazurile de rasism propriu-zis. Unii au impresia că rasismul este la orice colț, dar nu este chiar așa", mai spune Ciprian în cadrul emisiunii Departe de România, în care a participat alături de alți doi membrii ai familiei.

În acestă ediție a emisiunii nu am avut doar un singur invitat, ci trei, toți membrii ai unei familii frumoase de români din Belgia. Pe lângă Ciprian, au mai participat Florinela, sora sa, dar și Andreea Adam, nepoata celor doi, studentă la Drept în această țară.
 
Urmărește emisiunea integrală și descoperă povestea unei familii frumoase de români din străinătate:

 

 

Departe de România, o emisiune cu și despre românii din diaspora

 

Emisiunea "Departe de România", moderată de Gabriel Nuță-Stoica, redactor-șef adjunct al site-ului ȘtiriDiaspora, este în primul în rând o emisiune cu și despre românii din afara granițelor țării. În fiecare săptămână descoperim povești interesante ale românilor stabiliți în străinătate, vorbim despre aspecte din viața de zi cu zi, probleme de integrare, provocări, dar și despre bucurii și împliniri. Totodată, vom încerca să aflăm ce mai înseamnă România pentru românii din diaspora: "acasă" sau doar țara de origine.

Pe lângă poveștile românilor stabiliți în afara granițelor, în cadrul emisiunii sunt uneori invitați și oficiali ai statului sau lideri politici care ne oferă informații relevante pentru cei din diaspora. 

Emisiunea "Departe de România" se difuzează pe site-ul ȘtiriDiaspora, canalele de Youtube și paginile de Facebook DC News TV, ȘtiriDiaspora și DC News.

Poți vedea toate edițiile aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel