China declară că aproape 60.000 de persoane au murit din cauza Covid-19 în ultima lună. Este numărul victimelor mai mare?

Alexandra Curtache |
Data publicării:
China declară că aproape 60.000 de persoane au murit din cauza Covid-19 în ultima lună. Este numărul victimelor mai mare?
China declară că aproape 60.000 de persoane au murit din cauza Covid-19 în ultima lună. Este numărul victimelor mai mare?

Aproape 60.000 de persoane au murit din cauza unor boli legate de Covid în ultima lună, au anunțat ieri autoritățile sanitare chineze.

Cifra este prima care a fost publicată de când guvernul a slăbit restricțiile de izolare a țării la începutul lunii decembrie.

În ultimele luni, oficialii au fost acuzați că au minimalizat gravitatea virusului în țară. 

Însă este probabil ca numărul real al deceselor să fie în continuare mai mare, deoarece cele 59.938 de cazuri legate de Covid, constatate între 8 decembrie și 12 ianuarie, reprezintă doar cele înregistrate în unitățile medicale.

 

Puțin peste 5.500 dintre decese s-au datorat insuficienței respiratorii provocate de virus

 

În ciuda dovezilor condamnabile de cadavre care împânzesc saloanele spitalelor, luna trecută au fost înregistrate oficial doar 37 de decese în China.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut Chinei "date mai rapide, mai regulate și mai fiabile privind spitalizarea și decesele". 

Cu toate acestea, autoritățile de la Beijing au insistat asupra faptului că China a fost sinceră cu datele sale.

Oficialii din domeniul sănătății au declarat că vârsta medie a celor care au murit a fost de 80,3 ani, iar peste 90% dintre decese au depășit 65 de ani.

 

Ce ascunde China

 

După protestele semnificative de la sfârșitul lunii noiembrie, Beijingul a ridicat brusc sistemul anti-virus de trei ani de teste regulate, restricții de călătorie și închideri în masă. De atunci, infecțiile au crescut vertiginos în întreaga țară de 1,4 miliarde de locuitori.

Agenția ONU a declarat că directorul său general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a vorbit cu Ma Xiaowei, directorul Comisiei Naționale de Sănătate din China, despre cel mai recent focar de infecție, despre care OMS a spus că este similar cu ceea ce a fost observat în alte țări.

"Datele raportate indică un declin al numărului de cazuri, al spitalizărilor și al celor care au necesitat îngrijiri critice", a precizat aceasta, comentând cifrele Beijingului.

China a raportat anterior puțin peste 5.000 de decese de la începutul pandemiei, una dintre cele mai scăzute rate de mortalitate din lume, în ciuda faptului că experții internaționali în domeniul sănătății au anticipat cel puțin 1 milion de decese legate de Covid în acest an. În luna precedentă, autoritățile au raportat cinci sau mai puține decese în fiecare zi, ceea ce contrasta puternic cu cozile lungi de la firmele de pompe funebre și cu sacii cu cadavre scoși din spitale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel