China amenință că va lua cu forța Taiwanul protejat de SUA. Beijingul, mesaj cu privire la Ucraina  

Narcis Popa |
Data publicării:

Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, a declarat marţi că ţara sa "nu este parte" a războiului din Ucraina după invazia rusă, informează dpa. Acesta a vorbit și despre situația Taiwanului, care tulbură și mai mult apele. 

Gvernul chinez "nu vrea sancţiuni care să afecteze China", a declarat ministrul de externe chinez într-o discuţie purtată la telefon cu omologul său spaniol Jose Manuel Albares, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la Beijing dat publicităţii marţi.

Beijingul respinge sancţiunile în principiu, iar "China are dreptul de a-şi apăra drepturile şi interesele sale legitime", a spus Wang Yi.

El a calificat conflictul din Ucraina drept "un produs al acumulării şi intensificării contradicţiilor în domeniul securităţii în Europa în decurs de mai mulţi ani".

Wang Yi nu a comentat în niciun fel informaţiile apărute în presa americană conform cărora Rusia i-ar fi solicitat Chinei ajutor militar şi economic după declanşarea războiului în Ucraina, informaţii pe care un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez le-a calificat drept dezinformare rău intenţionată din partea SUA.

Ministerul chinez a oferit puţine detalii în legătură cu ce a discutat luni Yang Jiechi, important diplomat chinez, cu consilierul pe probleme de securitate naţională al SUA, Jake Sullivan.

China acuză SUA în privința Taiwanului



Cei doi au avut discuţii "sincere, aprofundate şi constructive", inclusiv asupra relaţiilor dintre Beijing şi Washington în problema Taiwanului, a informat ministerul chinez.

Au fost citate afirmaţii ale lui Yang, conform cărora guvernul SUA nu îşi respectă angajamentul de a nu susţine independenţa Taiwanului.

De asemenea, Yang i-ar fi cerut Washingtonului să recunoască faptul că problema Taiwanului este una extrem de sensibilă şi să nu mai continue pe o "cale foarte periculoasă".

China consideră insula Taiwan parte a teritoriului său şi a ameninţat că o va lua înapoi cu forţa dacă aceasta îşi va declara oficial independenţa. SUA susţin capabilităţile de apărare ale Taiwanului şi îl aprovizionează cu arme, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel