Certificat obligatoriu pentru badante și îngrijitori. Guvernul clarifică: Ce se întâmplă cu cei care nu au documentul

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
ingrijitoare_spania
ingrijitoare_spania

Guvernul italian clarifică, prin adăugarea unor răspunsuri predefinite la întrebări standard (FAQ) cum trebuie să se comporte dacă îngrijitorul sau badanta nu deține un certificat verde, cum se poate înlocui și de ce poate fi îndepărtat din casa în care locuiește. De asemenea, guvernul precizează procedura care trebuie urmată în cazul în care îngrijitorul este testat pozitiv la Covid.

De câteva zile, Certificatul verde a devenit obligatoriu pentru toți lucrătorii, dar mai sunt câteva detalii de clarificat. De fapt, guvernul a actualizat răspunsurile  predefinite la întrebările standard de pe site-ul său pentru a răspunde la cele mai frecvente întrebări ale cetățenilor.

Printre acestea se numără chestiunea relației de muncă între îngrijitori și îngrijitori și, mai ales, modul în care este reglementată problema certificatului verde: ce se întâmplă, în esență, cu cei care nu au unul?

Certificarea ecologică este obligatorie pentru toți lucrătorii casnici, precum și pentru angajații din sectorul public și privat. Există întotdeauna trei modalități de a o obține: vaccinarea împotriva Covid, recuperarea virusului sau o tamponare negativă la fiecare 48 de ore dacă este antigenică și la fiecare 72 de ore dacă este moleculară. Apoi, certificatul verde poate fi descărcat pe telefonul mobil.

Ce se întâmplă cu îngrijitorii care nu au un certificat verde?

 

În răspunsurile la întrebările frecvente se precizează: "În cazul în care îngrijitorul nu are un certificat verde, acesta nu va putea avea acces la locul de muncă. Acest lucru nu afectează dreptul primordial al îngrijitorului de a avea acces neîngrădit la îngrijirea necesară de către un alt lucrător adecvat. În cazul în care îngrijitoarea coabitează cu angajatorul, aceasta va trebui să părăsească locuința. Pe scurt, îngrijitorii care nu au un certificat verde pot fi înlocuiți imediat.

Dacă sunt lucrători care coabitează, atunci consecința este și mai gravă: "Cazarea și masa sunt prestații în natură cu caracter lucrativ, astfel încât, în lumina normelor legale și a corespondenței raportului de muncă casnic, este corect să nu le acordăm din cauza neexecutării contraprestației". Îngrijitorul fără certificat verde poate fi scos din casa în care lucrează, chiar dacă o folosește ca locuință, iar pe lângă salariu, i se taie și hrana.

Îngrijitor testat pozitiv, procedura de carantină


Un ultim FAQ clarifică, de asemenea, un alt aspect neclar: "Legislația actuală prevede interdicția absolută de a părăsi domiciliul sau locuința pentru persoanele supuse carantinei. În cazul în care îngrijitoarea este o concubină, este clar că nu va putea părăsi casa în care locuiește". Cu alte cuvinte, dacă un îngrijitor este testat pozitiv pentru Covid și locuiește cu persoana îngrijită, acesta va trebui să rămână în carantină în casa în care lucrează.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel