Cernăuți: Român demis pentru că și-a luat cetățenie. Caz scandalos în Ucraina

StiriDiaspora Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Un funcţionar public din raionul Herţa, regiunea Cernăuţi, a fost eliberat din funcţie pentru că şi-a luat cetăţenie română pe lângă cea ucraineană, concedierea sa survenind în urma unei operaţiuni comune a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) şi puterii executive regionale din Cernăuţi, menţionează un comunicat de presă al Administraţiei regionale Cernăuţi, citat de BucPress. 

Legea ucraineană privind administraţia publică prevede concedierea funcţionarilor publici în cazul obţinerii de către cetăţeanul Ucrainei şi a unei alte cetăţenii, subliniază comunicatul. 

Eliberarea din post a funcţionarului cu cetăţenie română din cadrul Administraţiei raionale Herţa a avut loc la solicitarea Serviciului de Securitate al Ucrainei, conform BucPress. 

Potrivit informaţiei oficiale, persoana cu dublă cetăţenie a încercat să treacă frontiera de stat a Ucrainei cu paşaport românesc, faptul fiind înregistrat de organele serviciului de frontieră. În comunicat nu se menţionează identitatea acestuia, precizându-se doar că este vorba de un fost şef al Secţiei de Prestare a Serviciilor Administrative din Herţa. 

Conform surselor BucPress, este vorba de un etnic român din regiunea Cernăuţi. 

Dubla cetăţenie nu are un anumit cadru legal în Ucraina, legislaţia nerecunoscând un astfel de raport juridic, în pofida unor recomandări din partea partenerilor occidentali de a lua în calcul experienţa statelor UE, notează agenţia de presă menţionată. 

În opinia unor analişti şi oameni politici de la Kiev, dubla cetăţenie în Ucraina comportă o serie de riscuri. 'Prin permiterea dublei cetăţenii, o parte din regiunile noastre de frontieră ar putea să cadă sub influenţa statelor vecine, iar acest lucru nu este în concordanţă cu interesele noastre naţionale', susţine politologul ucrainean Volodimir Fesenko. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel