Cel mai important zăcământ a fost descoperit în cantități extrem de mari în Europa. „Vești bune pentru economie și climă”

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Foto: Captură video youtube
Foto: Captură video youtube

Unii îl numesc "noul petrol" și, începând de astăzi, Europa deține cantități mari din acesta. Vorbim despre pământurile rare: cel mai mare zăcământ cunoscut de pe bătrânul continent, care a fost descoperit în Scandinavia, în regiunea nordică Kiruna.

Compania de stat Lkab a anunțat că a identificat zăcăminte miniere de peste un milion de tone de oxizi de pământuri rare, elemente naturale esențiale pentru fabricarea microprocesoarelor, a bateriilor, a motoarelor electrice și a altor componente de înaltă tehnologie.


Suedia, zăcământ de pământuri rare descoperit: de ce este o veste bună

 

"Aceasta este o veste bună, nu numai pentru Lkab, pentru regiune și pentru suedezi, ci și pentru Europa și pentru climă", a explicat compania într-un comunicat.

"Acesta este cel mai mare zăcământ de pământuri rare cunoscut în partea noastră de lume și ar putea deveni un element important pentru producția de materii prime esențiale, care sunt absolut cruciale pentru tranziția ecologică", a declarat directorul general al grupului de stat, Jan Moström, conform Il Messaggero.

Pământurile rare, 17 elemente chimice din tabelul periodic (scandiu, ytriu și lantanoide), sunt esențiale pentru tranziția energetică a planetei. Dar ele se găsesc doar în foarte puține țări din lume. Potrivit datelor de la US Geological Survey, Mineral Commodity Summaries, actualizate în ianuarie 2022, China ocupă primul loc în ceea ce privește rezervele: are 44 de miliarde de tone. Urmează Vietnam, Brazilia și Rusia.

 

Pământurile rare, "noul petrol": de ce sunt atât de importante pentru viitorul planetei

 

De ce sunt ele atât de importante încât sunt adesea numite "petrolul viitorului"? Una dintre principalele lor caracteristici - explică portalul de specialitate GeoPop - este că sunt magnetice la temperaturi ridicate.

Prin urmare, pământurile rare sunt componente fundamentale pentru o gamă largă de produse de înaltă tehnologie, cum ar fi smartphone-urile, tabletele, PC-urile, hard disk-urile, bateriile reîncărcabile, vehiculele electrice și hibride, monitoarele, luminile LED și televizoarele cu ecran plat.

În plus, utilizarea acestor elemente este în prezent fundamentală în multe sectoare, cum ar fi industria aerospațială și electronică sau în sectoarele medical, petrochimic, al comunicațiilor optice sau al energiei. Nu numai atât, dar pământurile rare sunt folosite și pentru "tehnologia verde", adică pentru panourile fotovoltaice și pentru mașinile electrice, a căror răspândire se așteaptă să crească puternic în următorii ani.

Prin urmare, descoperirea companiei suedeze de stat Lkab în regiunea nordică Kiruna poate reprezenta un punct de cotitură pentru economia întregii Europe. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel