Viorel și-a împărtășit concluziile într-un clip viral, după mai bine de un deceniu petrecut printre betoane, schele și muncă fizică solicitantă.
Ce îi determină pe români să rămână ani întregi în construcții?
Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, Viorel a expus realitățile muncii în construcții din Germania și motivele pentru care cineva ajunge să rămână atât de mult timp în acest domeniu.
"Dragilor, voiam să vă povestesc cam cum e treaba cu șantierele, așa, și cu munca asta grea pe șantiere, pentru că mulți vorbesc, mulți văd, puțini pricep. Haideți să vă spun eu părerea mea de după 12 ani pe șantier. După ce stai 12 ani să faci o astfel de muncă, ai trei variante: ori ești foarte bine plătit, ori îți place, ori ești prost. Deci se poate să-ți placă munca în șantier. Sunt oameni cărora le place munca pe șantier. Deci în afară de cele trei variante pe care vi le-am spus, alta nu ai."
"După ce stai, să zicem că vii două-trei sezoane forțat de împrejurări, poate vrei să cumperi ceva acasă, să schimbi mașina, să schimbi casa, poate să termine copiii facultate, e ok, dar în momentul în care stai 12 ani pe șantier, ori ești foarte bine plătit, ori și prost, că altfel nu văd situația. Da, la mine eu recunosc, la mine e din fiecare câte puțin: sunt și bine plătit, îmi și place uneori, sunt și anumite chestii care îmi plac, de exemplu că merg în fiecare zi în alt oraș."
"Eu știu, depinde de mine, eu fac planurile, eu hotărăsc când mă duc acasă, eu hotărăsc când vin, când plec, chestii de genul ăsta și atunci îmi place cât de cât. Nu neg că am fost și puțin fraier pentru că au fost momente când ar fi trebuit să presez mai mult, să fiu plătit mai mult pentru cap, nu pentru mușchi. În ultimul timp nu mai, nu vreau să mă forțez deloc. Merg doar pe planuri, pe condus. Ceea ce se întâmplă pe aici cu oamenii... Nu tot timpul am doi-trei oameni, sunt zile care ai șase, care ai 10 oameni cu tine. Numai pentru chestia asta ar fi trebuit să fii plătit foarte, foarte bine, pentru cap, pentru creier. Pentru că să știți, creierul face mai mult decât mușchii, din punctul meu de vedere. Și într-adevăr, am fost eu puțin fraier pentru că trebuia să forțez puțin nota în momentul în care nu aveau oameni. Sunt ani și ani, sunt fluctuații. Vă dau un exemplu, că au rămas foarte puțini. Acum suntem sub 20 de oameni. Nu sunt 10 oameni buni, sunt vreo cinci-șase buni și restul sunt de umplutură, n-au nimic în cap, nu știu nimic. Vin doar să facă puțini bani și gata, pe urmă pleacă imediat. Experiența trebuie plătită foarte bine, pentru că experiența și meseria nu se învață în doar două-trei zile."
Câți români sunt în Germania și în ce domenii lucrează?
Potrivit ultimelor date oficiale, în Germania trăiesc peste 850.000 de români, fiind una dintre cele mai mari comunități de străini din această țară. Românii muncesc în diverse domenii, nu doar în construcții, ci și în:
-Industria auto și manufacturieră – mulți români lucrează în fabrici și uzine, contribuind la producția de automobile și alte bunuri industriale.
-Sănătate și îngrijire – un număr mare de asistente medicale și îngrijitori români lucrează în spitale, cămine de bătrâni și clinici private.
-Transport și logistică – mulți români sunt șoferi de camioane, livratori sau angajați în depozite logistice.
-IT și inginerie – un segment important al comunității românești este reprezentat de specialiștii IT, inginerii software și programatorii, care lucrează pentru companii germane de tehnologie.
HoReCa și servicii – restaurantele, hotelurile și cafenelele din Germania angajează mulți români, fie ca bucătari, ospătari sau personal de curățenie.
Dacă doriți să intrați în comunitatea de Whats App a StiriDiaspora.ro o puteți face accesând următorul link-> https://chat.whatsapp.com/LvASG9oZixMA6XFli5hPkH. De acolo puteți selecta un grup al unei țări de unde vă interesează știrile. Sunt deja peste 2000 de români care primesc notificările noastre pe acest canal de comunicare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News