Cât vor câștiga românii care vor face serviciul militar voluntar

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Povestea impresionantă a unei tinere: "Nu mai lupt în Ucraina, am primit două medalii de la Kiev, iar acum mă duc în Israel" / Foto ilustrativ (Sursa: Freepik)
Povestea impresionantă a unei tinere: "Nu mai lupt în Ucraina, am primit două medalii de la Kiev, iar acum mă duc în Israel" / Foto ilustrativ (Sursa: Freepik)

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a dezvăluit detalii importante despre noul program de serviciu militar voluntar în România. Instituția a comunicat durata pregătirii militare, precum și suma de bani pe care o vor primi românii care participă la acest program.

Cetățenii români care doresc să participe la acest program trebuie să aibă domiciliul stabil în România și să se încadreze între 18 și 35 de ani. Pregătirea militară în cadrul acestui program va dura până la patru luni și se va desfășura în calitate de militari voluntari în termen.

Potrivit informațiilor oferite de către MApN, bărbații și femeile cu vârste cuprinse în intervalul de vârstă menționat, care decid să se înroleze voluntar, vor primi lunar între 2.800 și 3.200 de lei.

Acest program de serviciu militar voluntar face parte dintr-un proiect mai amplu de modificare și completare a Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare. Astfel, această inițiativă vine ca o completare a serviciului militar activ sub forma de militar voluntar în termen.

 

Scopul principal al acestui program este de a mări cantitatea și calitatea rezervei de mobilizare a armatei

 

Având în vedere că rezerva de mobilizare a înregistrat o scădere progresivă odată cu suspendarea serviciului militar obligatoriu pe timp de pace, acest demers este văzut ca o modalitate de întărire a capacității de apărare a țării.

Participanții la programul de pregătire militară voluntară vor beneficia de cazare, echipament și hrană gratuite, precum și de asistență medicală și medicamente. În plus, aceștia vor primi o indemnizație lunară, cuantumul acesteia fiind similar cu cel al militarilor în termen cu gradul de soldat.

La finalizarea programului de pregătire, participanții vor primi o indemnizație echivalentă cu trei salarii medii brute, iar ulterior vor fi înregistrați în rezerva operațională de către centrele militare. De asemenea, aceștia vor avea posibilitatea de a opta pentru integrarea în efectivele active ale armatei.

Adoptarea acestei legi va constitui o resursă semnificativă pentru completarea rezervei de mobilizare a Armatei României și va asigura o pregătire corespunzătoare a participanților în fața provocărilor și amenințărilor la adresa securității naționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel