Case de vânzare cu 30 de cenți: strategia unui oraș croat pentru a atrage tineri

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Case de vânzare cu 30 de cenți, strategia unui oraș croat pentru a atrage tineri
Case de vânzare cu 30 de cenți, strategia unui oraș croat pentru a atrage tineri

Legrad, situat în nordul Croației, este un orășel de puțin peste 2.000 de locuitori care, la fel ca multe alte municipalități, suferă de problemele generate de depopularea rurală.

Și asta în ciuda faptului că în trecut avea peste 5.000 mii de locuitori. Din acest motiv, localitatea a lansat o nouă inițiativă: oferirea de case tinerilor. 

De fapt, măsura nu este nouă. Legradul a început să o facă în urmă cu cinci ani și, datorită rezultatelor bune pe care le-a obținut atunci, a început din nou, după cum a explicat Ivan Sabolic, președintele municipalității. 

Până acum, peste cincizeci de noi familii s-au mutat în oraș, aducând Legard la un total de 120 de locuitori care și-au achiziționat noua locuință la prețul simbolic de 30 de cenți.

Pentru a te înscrie la această ofertă trebuie să îndeplinești o serie de condiții: persoanele trebuie să fe căsătorite și să nu aibă aibă peste 45 de ani. În plus, să nu aibă antecedente penale și să nu mai aibă altă locuință. 

Autoritățile au explicat că vor avea prioritate cei care se dedică profesiilor care se află în împrejurimile orașului și cei care au copii mici. La fel, Legard oferă chiar și o subvenție pentru locuințele care trebuie renovate. 

Sabolic a îndemnat și alte orașe din Croația să adopte măsuri similare, deoarece tot mai mulți tineri nu își pot cumpăra o casă și, prin urmare, aceasta este o soluție bună, atât pentru ei, cât și pentru combaterea depopulării rurale. 

Legrad este o comună în cantonul Koprivnica-Križevci, Croația. Conform recensământului din 2011, comuna Legrad avea 2.241 de locuitori. Din punct de vedere etnic, majoritatea locuitorilor (97,41%) erau croați, cu o minoritate de romi (1,03%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor (92,9%) erau catolici, existând și minorități de protestanți (4,11%) și persoane fără religie și atei (1,12%). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel