Casa Albă: Washingtonul nu va recunoaşte "niciodată" anexările Rusiei. SUA, încă 1,1 miliarde de dolari pentru Ucraina

Alexandra Curtache |
Data publicării:

"Nu vom recunoaşte niciodată aceste tentative ilegale şi ilegitime de anexare", a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, după organizarea în Ucraina a unor "referendumuri" denunţate de Kiev şi Occident, relatează AFP.

Karine Jean-Pierre a dat asigurări că Statele Unite şi aliaţii lor pregătesc sancţiuni economice "suplimentare" împotriva Moscovei, care a afirmat miercuri că cele patru regiuni ucrainene aflate sub controlul său au făcut "o alegere liberă în favoarea Rusiei".

Aşa-zisele "referendumuri" de anexare organizate de Moscova în regiunile ucrainene Herson, Zaporojie (sud), Doneţk şi Lugansk (est) au fost denunţate ca fiind nişte "simulacre" şi scrutine "ilegale" de către Occident.

În acelaşi timp, Moscova a accelerat miercuri pregătirile pentru anexarea unei părţi a Ucrainei, publicând rezultatele acestor "referendumuri" de alipire la Rusia, potrivit Reuters.

Preşedintele Vladimir Putin ar putea proclama integrarea acestor regiuni în cadrul Federaţiei Ruse în cursul unui discurs aşteptat în zilele următoare, conform Agerpres.

Vezi și

 

SUA anunţă deblocarea a încă 1,1 miliarde de dolari, reprezentând ajutor militar pentru Ucraina

 

Pentagonul a anunţat miercuri un nou ajutor militar suplimentar de 1,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, sub formă de comenzi de armament din partea industriei de apărare a SUA, relatează AFP.

Acest nou ajutor, destinat să întărească apărarea ţării pe termen mediu şi lung, include în special 18 sisteme de artilerie de precizie Himars, 150 de vehicule blindate "Humvee", 150 de vehicule tactice tractori de armament, radare şi sisteme de apărare anti-drone, a precizat Departamentul SUA al Apărării într-un comunicat.

Acesta nu este armament destinat forţelor ucrainene care luptă în prezent împotriva forţelor ruse în estul şi sudul ţării, ci echipamente care vor fi livrate la Kiev în câteva luni.

Acest nou ajutor "demonstrează angajamentul Statelor Unite de a continua să sprijine Ucraina pe termen lung", se arată în comunicat.

"Ajutorul reprezintă o investiţie pe mai mulţi ani în capacităţi esenţiale pentru întărirea susţinută a forţelor armate ale Ucrainei, în momentul în care acestea apară suveranitatea şi teritoriul Ucrainei de agresiunea rusă", a adăugat Pentagonul.

Această noua tranşă creşte ajutorul militar al SUA pentru Ucraina la 16,2 miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse a ţării pe 24 februarie şi la 16,9 miliarde de dolari de la preluarea mandatului de către preşedintele Joe Biden, în ianuarie 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel