Carne amețită - Rețetă de acum 100 de ani. Un deliciu din bucătăria românească veche

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Carne amețită - Rețetă de acum 100 de ani, un deliciu din bucătăria româneacă veche
Carne amețită - Rețetă de acum 100 de ani, un deliciu din bucătăria româneacă veche

România este o țară cu o cultură gastronomică vastă, iar prima carte de bucate fiind publicată în anul 1841 de Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi. Astăzi vă prezentăm o rețetă veche de carne amețită, care merge de minune cu o garnitură de salată de fasole verde. 

Carne amețită este o rețeta tradițională publicată în anul 1935 în cartea de bucate "Carte de bucătărie - 1501 feluri de măncări", cu prefaţă semnată de Constantin Bacalbaşa. 

Două din reţetele apreciate de români, chiar şi în urmă cu un secol, sunt ”Carne ameţită” şi ”Salată de fasole verde românească”.

Ce faci cu friptura rămasă de la Paște? Nu o arunca! Iată ce rețetă delicioasă poți face

Ingrediente

 

- un kilogram carne de vită

- 250 grame costiță afumată

- 2-3 cepe 

- 2 linguri făină

- un cățel de usturoi

- un cubuleț de zahăr

- 1 litru de vin negru

- ciuperci

- unt

- sare, piper

Carne amețită. Mod de preparare

 

Iată rețeta de carne amețită exact așa cum este ea scrisă în cartea din 1935:

"Ia un kilogram de carne de vacă tăiată în bucăți mici, apoi 250 grame costiță afumată, le tai în bucăți mai mici. Pui unt într’o cratiță și arunci acolo costiță pentru a se rumeni, arunci și carnea și câteva cepi tăiate bucăți. Pui sare, piper, două linguri de făină și amesteci mereu până se rumenește totul. Adaogi buchetul, un cățel de usturoiu tocat, o bucățică de zahăr. Pui un litru de vin negru și jumătate litru apă. Acoperi și lași să fiarbă 2 ore. În acest timp treci în unt câteva ciuperci și le arunci în cratița cu carne. Când e gata, scoți grăsimea și buchetul și servești".

În aceeași carte de bucate este publicată și o posibilă garnitură. Iată cum se face. 

Salată de fasole verde

 

Cureți fasolea, o speli și o pui la foc în apă sărată. După ce a fiert, o lași să se răcească și o pui în castronul în care o servești. Toarnă-i deasupra o parte din apa în care a fiert, adaogi usturoi pisat și o dregi de oțet și ulei. Totul se amestecă. 

Poftă bună!

Dacă ți-a plăcut această rețetă, cu siguranță îți va plăcea și cea de Pască fără aluat, rețeta simplă în 4 pași.

 

Sursa rețetelor: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel